Ana içeriğe atla

EREĞLİ NE ZAMAN FETHEDİLDİ (2)

 (ÖNCEKİNDEN DEVAM)W

ORHAN GAZİ VE BİR FETİH adlı kitabımızdan da anlaşılacağı üzere biz, Ereğli’nin Orhan Gazi döneminde (1281-1362) Türklere geçtiğini kabul etmekteyiz. Çünkü Orhan Gazi’nin yöremize kazandırdığı bir çok eserin bilgisine-belgesine ulaşmış bulunmaktayız. Sonraki yazılarımızda da elimizdeki bu belgeleri paylaşarak bu konuya açılım kazandıracağız.

 Fakat şu sorularımızı da eklemeliyim: “Ereğli’de Bayezid adıyla ne var? Cami mi var, vakıf mı var, köprüler mi var? Mahalle adı mı var? Sultan Süleyman Mahallesi (Süleymanlar) adının Orhan Gazi’nin oğlu olan (Rumeli fatihi) Süleyman Paşa’nın adından gelmiş olduğunu Bolu Salnamelerinde de bazı Arşiv belgelerinde görebilmekteyiz.

İLK 250 SENENİN OSMANLI MİMARİSİ

Yazar Tayfun Akkaya yine HERAKLEİA PONTİKE adlı eserinde (23.sayfasında) “Ereğli’de mevcut bazı kiliseler camiye tahvil edilmiştir. Bunlardan biri, Ereğli’yi ele geçiremese de bu civarda ilk Türkleşme çabalarını başlatan Orhan Gazi’nin anısına izafeten Orhan Camii (Orta Camii) adıyla büyük bir tadilatla camiye çevrilen HAGİA SOFİA (AYASOFYA) adlı eski Bizans Kilisesi idi” diye yazar. Bu bilgiye de dipnot olarak şu kitabı-kaynağı belirtir. E.H.AYVERDİ-İ.AYDIN YÜKSEL-İLK 250 SENENİN OSMANLI MİMARİSİ. Yani Ereğli’deki Orhan Gazi Camii adının “Orhan Gazi’ye izafeten verildiğini” belirten-yazan bu ilk kaynak eserdeki ifadeler, genel-doğru bir bilgi gibi kabul edilegelmiştir.

Yukarıdaki kitaptan yapılan iktibastan da anlaşıldığı üzere, Orhan Gazi Cami adı, bizzat Orhan Gazi döneminde-fethin gerçekleştirildiği dönemde verilmedi deniliyor. Sonraki zamanlarda, “Ereğli’deki Türkleştirme çabalarının önderi-mimarı” denilerek, bu adın (izafeten-ithafen) verildiği belirtiliyor. Fakat biz, bu durumu tasvip etmekte zorluk çekmekteyiz. Çünkü yörede çok fazla sayıda eser, Orhan Gazi dönemine aittir. Bu konuda daha detaylı bilgiye ORHAN GAZİ VE BİR FETİH adlı çalışmamızdan ulaşılabilir.

Yazar AKKAYA “Bugün ÇELİKEL CAMİSİ olarak adlandırılan bina da camiye çevrilen kiliselerdendir. 1402’de vuku bulan Ankara Savaşından itibaren de Ereğli, Süleyman Çelebi’nin hakimiyetine girmiştir.Ereğli’deki Süleyman Paşa adıyla bilinen cami de bu devrin hatırasını yaşatır” der.

Oysa ki yaptığımız araştırmalara göre, adı zikredilen “Süleyman Paşa”, Orhan Gazi’nin oğlu olarak belirtilmektedir ki Bolu Salnamelerinde bu yönde bilgi mevcuttur. Ereğli’de bahsedilen “Süleyman”ın Orhan Gazi’nin oğlu olduğuna ikna olunduğunda, Orhan Gazi’nin fethi (Osmanlıya katılımı)  konusu daha da belirginleşir diye düşünmekteyiz.

“Süleyman Paşa”nın adı verilen Ereğli’deki “Sultan Süleyman Camisi” hakkında daha detaylı çalışmayı sonraki yazımızda paylaşalım.



1.12.2014 11:10:23


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KDZ EREĞLİ ŞEHİT VE GAZİLERİMİZ

  ŞEHİTLERİMİZ: Şehitlerimizin adı,rütbesi, şehit düştüğü yer ve tarihi, mezarının bulunduğu yer, ailesinin adresi aşağıdadır: *HÜSEYİN BIRAK -J.Er -Diyarbakır-Adıyaman-Şanlıurfa Yol kavşağı13/07/1993- Balı Köyü- * Halis ÇINAR-Komiser- Diyarbakır-Adıyaman-Şanlıurfa Yol kavşağı-13/07/1993- Kemer Mezarlığı- Gülüç * Asım ÇÖMETEN-P.Er- Kulp İlçesi-12/04/1994- Işıklı Köyü- Işıklı Köyü * Murat DEMİR-J.Uzm. Onbaşı- Bingöl İli Genç İlçesi-25/04/1994- Konuralp Şehitliği- Gülüç * Kudret ÖZCAN-Shh. Er.- Kars – Kağızman-14/07/1994- Şehir Mezarlığı-Kepez Mah. * Pürhan ÖZBAKIR-P.Er.- Şehir Mezarlığı-Akarca Mah. * Metin KÖKSAL-J.Astğm.- Tunceli-07/05/1996-Trabzon-Bağlık Mah. * Engin ÖZCAN-P.Er.- Hakkari ili Oltuca İlçesi Kızıltepe Mevkii-24/08/1996- Hacıosmanlar Köyü * Cafer HIRÇIN-P.Er- Eruh-Siirt-30/04/1997- Alacabük Köyü * Ömer İNCE-J.Er- Eruh-Siirt-30/04/1997- Armutcuk Belediye Mezarlığı-Kandilli * Kenan YILDIZHAN-J.Er- Şırnak – BeytüşşebapKontik Tepe-16/10/2000- Aydın Köyü Kabakoz Mahallesi ...

İSTANBUL VE EREĞLİ’DE YEDİ TEPE

  İstanbul’da olduğu gibi Ereğli’de de yedi tepe olduğu belirtilir. İstanbul’daki tepelerin adı şunlardır: Topkapı Sarayı Tepesi - Çemberlitaş Tepesi - Beyazıt Tepesi - Fatih Tepesi -Yavuz Selim Tepesi - Edirne Kapı Tepesi - Koca Mustafa Paşa Tepesi… Ereğli’deki tepe adları şunlardır: Kuzeybatıda (Çeş)Keştepe (Keşif Tepesi) ve Maltepe, kuzeyde Kaletepe (Heraklea Tepesi), kuzeydoğuda Örencik ve Hacı Hasan Tepesi, doğuda Göztepe (Gözetleme Tepesi) ve Elma Tepe olmak üzere yedi tepeyle çevrilidir. Ereğli halkı dilinde bu tepelerin adı şu isimlerle zikredilir: Aktaş Tepe-Göz Tepe-Kale Tepe-Keş Tepe-Elma Tepe-Doruk Tepe-Gök Tepe.. *** Ereğli’de bulunduğu belirtilen bu yedi tepenin adeta İstanbul’u andırdığı belirtilir. Hatta kaynaklardaki ifadelere göre; Fatih Sultan Mehmet döneminde (İstanbul’un fethine hazırlık için) inşa edilen Rumeli Hisarı için, Ereğli kasabasından taş ve kireç sevk edilmiş olduğu da belirtilir.   Yazar İsmail Hakkı Uzunçarşılı’nın eserinde “İstanbul’a kereste...

OSMANOĞULLARI KURULUŞ VE EREĞLİ

  Ahmet Refik’in b u kitabında yazar, 14. asrın ilk yarısındaki Anadolu’daki durumu, Selçuk oğullarının ve Bizans İmparatorluğunun mücadelelerini anlatmaya çalışır. Kitabın 11. Sayfasında: “O tarihlerde İmparatorluğun Karadeniz tarafındaki hududu Sakarya’ya varıyordu. Oradan ötesini, Kastamonu taraflarını Candar oğulları – Sinop’u Pervane oğulları idare ediyorlardı. Amasra ile EREĞLİ, imparatorluk idaresinde idi. Fakat Bizans memurları ile askerleri oralara ancak Karadeniz’den gemi ile gidebilirlerdi. Karayolları kamilen Türklerin elinde idi. Bizans’ın serhat nöbetçileri Sakarya sahillerini beklerlerdi. Sahil boyunca kulelerle ahşap barakalar yapılmıştı. Bu durumla beraber, Türkler Bizans arazisine hücum için gene yol bulurlardı. Hatta imparator Mihael Paleologos bu felakete nihayet vermek için Anadolu’ya geçmiş, fakat Türklere karşı bir şeye muvaffak olamamıştı”. Yazar Ahmet Refik, aynı kitabının 67. Sayfasında Orhan Bey ile Kantakuzinos arasındaki ilişkilere değinilmiş. Şu ifa...