Ana içeriğe atla

“SULTAN ORHAN’DA BAYRAM SABAHI”

Şair Yahya Kemal Beyatlı’nın SÜLEYMANİYE’DE BAYRAM SABAHI adlı şiirini bilirsiniz. Bir bölümünü hatırlayalım:

Ulu mâbed! Seni ancak bu sabah anlıyorum;
Ben de bir vârisin olmakla bugün mağrûrum;
Bir zaman hendeseden âbide zannettimdi;
Kubben altında bu cumhûra bakarken şimdi,
Senelerden beri rüyâda görüp özlediğim
Cedlerin mağfiret iklîmine girmiş gibiyim.
Dili bir, gönlü bir, îmânî bir insan yığını
Görüyor varlığının bir yere toplandığını;
Büyük Allah`ı anarken bir ağızdan herkes
Nice bin dalgalı Tekbîr oluyor tek bir ses;
Yükselen bir nakaratın büyüyen velvelesi,
Nice tuğlarla karışmış nice bin at yelesi!

Ulu mâbedde karıştım vatanın birliğine.
Çok şükür Allaha, gördüm, bu saatlerde yine
Yaşayanlarla beraber bulunan ervâhı.

Doludur gönlüm ışıklarla bu bayram sabahı.

 

Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması yolunda olağanüstü çabalarını gördüğümüz ORHAN GAZİ’nin de niyeti, “Anadolu gök kubbesi altında hoş bir sâdâ bırakmaktı”.

Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi Sultan Orhan’ın; Ereğli’de ve Alaplı’da birçok eseri ve emeği bulunmaktadır. Sadece Ereğli-Alaplı ve köylerinde değil; Yığılca-Akçakoca-Konuralp-Düzce-Bolu-Sakarya-İzmit üzerinde çok sayıda eser bıraktığını Osmanlı arşivleri üzerinden görebilmekteyiz. Dönemin EREĞLİ’deki en önemli izi-sembolü-eseri de “ORHAN GAZİ CAMİİ”dir. (Osmanlı’nın ilk dönemlerinden bu yana Sultan Orhan Camii olarak belirtilmektedir. Bu cami hakkında detay bilgi almak için daha önceki yazılarımız tekrar incelenebilir.)

Bugün bize düşen, bu kişilere bu eserlere, bu mirasa sahip çıkmaktır. Bu kişilere ve eserlere ahde vefa hisset(tir)mektir.

 

Belki de bu vefanın bir örneği olarak; Yahya Kemal’in SÜLEYMANİYE’DE BAYRAM SABAHI adlı şiirine atfen, bir Ereğlili kardeşimizin yazacağı SULTAN ORHAN’DA BAYRAM SABAHI adlı şiirini okumak ve geleceğe bırakmak ne güzel olurdu değil mi?..

         ***    Sultanahmet’te, Eyüp Sultan’da, Süleymaniye’de Bayram Namazları geleneği var da Ereğli’deki Sultan Orhan’da neden böyle bir gelenek oluşturulamadı acaba diyenleriniz olabilir.. Neden böyle tarihi bir camide, Diyanet İşleri Başkanı hutbe vermedi acaba diyenleriniz olabilir. “Bu sorular bugüne kadar neden sorulmamış”ı geçip, bu soruların cevabına dair bir adım atmakla da bir hayırlı gelenek başlatılmış da olabilir. Bu konuda Ereğli Müftülüğü mü ya da başka kişi ya da kurumlar mı ilk adımı atar, bunu bilmiyoruz.

 

         ***   Bugünlerde İSTANBUL AYASOFYA’sında sızılar yaşanıyor. Yeniden asli hüviyetine kavuşması (ibadete açılmaya) bekleniyor. İstanbul AYASOFYA’sı Kontantinus tarafından tarafından 360 yılında inşa edilmiştir. Bu ilk Ayasofya, Konstantinopolis Patriği Aziz Yohannes Khrysostomos döneminde yaşanan bir halk isyanı ile yakılmıştır. Roma İmparatoru Arkadius’un ölümünden sonra tahta geçen oğlu II. THEODOSİOS 415 yılında mimar Ruffinas’a yeni bir kilise(Ayasofya) inşa ettirmiş ancak bu kilise yapısı da 13 Ocak 532’de ortaya çıkan (zafer) NİKA İSYANI ile ikinci defa yıkılmıştır. Şehri de yıkan yakan halk, kutsal mekanları olan Ayasofya’yı da yakmıştır. Ayasofya; (üçüncü kez) Justinyanus döneminde 537 yılında yeni ve görkemli haline kavuşmuştur. AYASOFYA muhteşem bir törenle ibadete açıldığı gün, İmparator Justınyanus’un; (Kudüs’teki Süleyman Tapınağına atıfta bulunarak) “EY SÜLEYMAN SENİ GEÇTİM” diye gururla haykırdığı belirtilir.

Yukarıda II. Theodosios döneminde 415’te İstanbul-Ayasofya’sının ikinci kez inşa edildiğini belirtmiş idik. Kaynaklardaki ifadelere göre; II. Theodosios’un (bir deprem sonrasında) Ereğli’ye geldiği ve kiliseler inşa edilmesini sağladığı belirtilir. Hatta, John Freely’nin belirttiğine göre “Ereğli’deki AYASOFYA Kilisesi yani SULTAN ORHAN CAMİİ  (yine aynı dönemde)  II. Theodosios döneminde inşa edilmiştir.


***   Ereğli’deki Orhan Gazi Camii, (yukarıda belirttiğimiz gibi) M. S. 400’lü yıllarda Ayasofya Kilisesi adıyla inşa edilmiş tarihi bir yapı. İstanbul’daki Ayasofya ise M.S. 500’lü yıllarda inşa edilmiş bir yapı.

Ereğli’deki Ayasofya, 1300’lü yılların ortalarına kadar (yani 900 yıl kadar) kilise olarak hizmet verirken; İstanbul’daki Ayasofya da 1453’teki İstanbul’un fethine kadar (yine 900 yıl kadar) kilise olarak hizmet ifa etmiştir.

İstanbul’daki Ayasofya, fetihten müze oluncaya dek (1934’e kadar)  480 yıl kadar Cami olarak görev ifa ederken, Ereğli’deki Ayasofya, 650 yıldan fazla Cami olarak görev ifa etmiştir.

         *** Bu cümlelerdeki amacımız, Ereğli’nin ve Orhan Gazi Camii’sinin ‘tarihin içindeki önemine ve ruhuna sahip çıkılmasını’ anımsatmaktır. Biliyoruz ki; 1920’lerde Ereğli işgal edildiğinde, (maddi ve manevi) “düşmana yönelik taarruz hazırlıkları” SULTAN ORHAN CAMİİ’nde yapılmıştı.

***  21.08.2018 Salı günü KURBAN BAYRAMI başlıyor. BAYRAM GÜNÜNDE; Milletvekillerimizle, Belediye Başkanlarımızla, Devlet Erkânımızla bir bayram namazında bile olsa, birlik ve beraberlik mesajı sunulabilse istiyor insanlarımız. Bu mesaj  için en güzel günler, bayram günleridir. İşte bu birlik için - bu tek ses için - bu tek fotoğraf için, tüm Müslümanların özel önem atfettiği BAYRAM NAMAZI neden olmasın ki…

Hatta; tarihi - ma’nevi ve sembolik değeri olan EREĞLİ SULTAN ORHAN CAMİİ neden olmasın ki!..**KURBAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN.. **

NOT: Bu yazımızı (22.09.2015) ve (04.07.2016) yayınlamış idik. Önemine binaen tekrar paylaşmış olduk.  İYİ BAYRAMLAR…

 20.8.2018 13:34:14 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KDZ EREĞLİ ŞEHİT VE GAZİLERİMİZ

  ŞEHİTLERİMİZ: Şehitlerimizin adı,rütbesi, şehit düştüğü yer ve tarihi, mezarının bulunduğu yer, ailesinin adresi aşağıdadır: *HÜSEYİN BIRAK -J.Er -Diyarbakır-Adıyaman-Şanlıurfa Yol kavşağı13/07/1993- Balı Köyü- * Halis ÇINAR-Komiser- Diyarbakır-Adıyaman-Şanlıurfa Yol kavşağı-13/07/1993- Kemer Mezarlığı- Gülüç * Asım ÇÖMETEN-P.Er- Kulp İlçesi-12/04/1994- Işıklı Köyü- Işıklı Köyü * Murat DEMİR-J.Uzm. Onbaşı- Bingöl İli Genç İlçesi-25/04/1994- Konuralp Şehitliği- Gülüç * Kudret ÖZCAN-Shh. Er.- Kars – Kağızman-14/07/1994- Şehir Mezarlığı-Kepez Mah. * Pürhan ÖZBAKIR-P.Er.- Şehir Mezarlığı-Akarca Mah. * Metin KÖKSAL-J.Astğm.- Tunceli-07/05/1996-Trabzon-Bağlık Mah. * Engin ÖZCAN-P.Er.- Hakkari ili Oltuca İlçesi Kızıltepe Mevkii-24/08/1996- Hacıosmanlar Köyü * Cafer HIRÇIN-P.Er- Eruh-Siirt-30/04/1997- Alacabük Köyü * Ömer İNCE-J.Er- Eruh-Siirt-30/04/1997- Armutcuk Belediye Mezarlığı-Kandilli * Kenan YILDIZHAN-J.Er- Şırnak – BeytüşşebapKontik Tepe-16/10/2000- Aydın Köyü Kabakoz Mahallesi ...

İSTANBUL VE EREĞLİ’DE YEDİ TEPE

  İstanbul’da olduğu gibi Ereğli’de de yedi tepe olduğu belirtilir. İstanbul’daki tepelerin adı şunlardır: Topkapı Sarayı Tepesi - Çemberlitaş Tepesi - Beyazıt Tepesi - Fatih Tepesi -Yavuz Selim Tepesi - Edirne Kapı Tepesi - Koca Mustafa Paşa Tepesi… Ereğli’deki tepe adları şunlardır: Kuzeybatıda (Çeş)Keştepe (Keşif Tepesi) ve Maltepe, kuzeyde Kaletepe (Heraklea Tepesi), kuzeydoğuda Örencik ve Hacı Hasan Tepesi, doğuda Göztepe (Gözetleme Tepesi) ve Elma Tepe olmak üzere yedi tepeyle çevrilidir. Ereğli halkı dilinde bu tepelerin adı şu isimlerle zikredilir: Aktaş Tepe-Göz Tepe-Kale Tepe-Keş Tepe-Elma Tepe-Doruk Tepe-Gök Tepe.. *** Ereğli’de bulunduğu belirtilen bu yedi tepenin adeta İstanbul’u andırdığı belirtilir. Hatta kaynaklardaki ifadelere göre; Fatih Sultan Mehmet döneminde (İstanbul’un fethine hazırlık için) inşa edilen Rumeli Hisarı için, Ereğli kasabasından taş ve kireç sevk edilmiş olduğu da belirtilir.   Yazar İsmail Hakkı Uzunçarşılı’nın eserinde “İstanbul’a kereste...

OSMANOĞULLARI KURULUŞ VE EREĞLİ

  Ahmet Refik’in b u kitabında yazar, 14. asrın ilk yarısındaki Anadolu’daki durumu, Selçuk oğullarının ve Bizans İmparatorluğunun mücadelelerini anlatmaya çalışır. Kitabın 11. Sayfasında: “O tarihlerde İmparatorluğun Karadeniz tarafındaki hududu Sakarya’ya varıyordu. Oradan ötesini, Kastamonu taraflarını Candar oğulları – Sinop’u Pervane oğulları idare ediyorlardı. Amasra ile EREĞLİ, imparatorluk idaresinde idi. Fakat Bizans memurları ile askerleri oralara ancak Karadeniz’den gemi ile gidebilirlerdi. Karayolları kamilen Türklerin elinde idi. Bizans’ın serhat nöbetçileri Sakarya sahillerini beklerlerdi. Sahil boyunca kulelerle ahşap barakalar yapılmıştı. Bu durumla beraber, Türkler Bizans arazisine hücum için gene yol bulurlardı. Hatta imparator Mihael Paleologos bu felakete nihayet vermek için Anadolu’ya geçmiş, fakat Türklere karşı bir şeye muvaffak olamamıştı”. Yazar Ahmet Refik, aynı kitabının 67. Sayfasında Orhan Bey ile Kantakuzinos arasındaki ilişkilere değinilmiş. Şu ifa...