Ana içeriğe atla

FAİK BEY''İN MEZARI

 


Birkaç yıl önce (medyada yer alan “ŞEHİDİN MEZARI KAYIP” başlıklı haberin ardından) Ereğli Kaymakamı İbrahim ÇAY telefonla şahsımı arayıp, Alemdar şehidi Recep Kahya’nın nereye gömüldüğü ile ilgili olarak araştırma yapmamı istemişti.

Ben de “Sayın Kaymakamım zaten bu şehidin mezarı nerede diye ilk defa sorgulayan ve hazırladığımız ORHAN GAZİ VE BİR FETİH adlı kitabımız ile gündeme taşıyan biziz” demiştim. Kaymakam Bey, “bu konuda bir komisyon kuracağız, sen de araştırmalarını sürdür” dediğinde, kaynaklarda belirtildiği üzere ŞEHİR MEZARLIĞINDA Osmanlıca yazılı mezar taşlarını incelemek üzere mezarlıkta inceleme yaptım. Hatta kendimi o kadar kaptırmıştım ki saat, akşam ezanı saatini geçmişti. Yanımda mezarlıkta görevli olan bir genç vardı. O arada mezarlığın kenarında bulunan bir evden Polisin arandığını duyar gibi olduk. Bizden şüphelenmiş olmalıydılar. Neyse ki biz de hemen orayı terk etmek durumunda kalmıştık.

İşte bu araştırma esnasında birçok mezar başında inceleme yapmıştık. O mezarları arasında gezerken bir mezar taşı da dikkatimizi çekmişti. Birkaç parçalı, kırılmış bir taş..

O taşta:

(FAİK –BEY- AKYÜZ, Ruhuna Fatiha-20.07.1946) yazılıydı.

Bu taşa dikkat çekmemin sebebi; 1944-1946 yılları arasında Ereğli Belediye Başkanlığı yapan Faik Bey adı idi. Bu mezar, ilgili başkanımızın mezarı mı bilmiyorum. Ama ya onun mezarı ise Ereğli Belediyesinin bakımını yaptığı mezarlıkta bulunan ve eski bir Belediye Başkanına ait mezar taşının durumunu ortaya koymaktı, düşüncemiz.

İlginç ki aynı mezarlıkta medfun bulunan bir insanımıza dua edelim düşüncesiyle (birkaç gün önce) yine mezarlık ziyaretimiz olmuştu. Çok detay inceleme yapmadım ama bu kırık mezar taşına bu defa tesadüf edemedim. Ya birkaç yıl önce kırık halde görmüş olduğum mezar taşları dağıldı-kayboldu, ya da ben bu kez tesadüf edemedim.

Bunu niye mi yazıyorum. Kdz Ereğli Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğünün güzel çalışmalar yaptığını biliyorum. Belirttiğim bu mezar taşlarının kırık da olsa bulunarak, bakımının yapılmasının sağlanmasını talep ediyorum.

Velev ki bu mezar taşı, 1944-46 yılları arasındaki bir Belediye Başkanına aitse durum, daha ciddi bir önem taşımalıdır.


FAİK BEY’İN ŞEHİR MEZARLIĞINDAKİ MEZAR TAŞI


19.6.2018 11:58:10


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KDZ EREĞLİ ŞEHİT VE GAZİLERİMİZ

  ŞEHİTLERİMİZ: Şehitlerimizin adı,rütbesi, şehit düştüğü yer ve tarihi, mezarının bulunduğu yer, ailesinin adresi aşağıdadır: *HÜSEYİN BIRAK -J.Er -Diyarbakır-Adıyaman-Şanlıurfa Yol kavşağı13/07/1993- Balı Köyü- * Halis ÇINAR-Komiser- Diyarbakır-Adıyaman-Şanlıurfa Yol kavşağı-13/07/1993- Kemer Mezarlığı- Gülüç * Asım ÇÖMETEN-P.Er- Kulp İlçesi-12/04/1994- Işıklı Köyü- Işıklı Köyü * Murat DEMİR-J.Uzm. Onbaşı- Bingöl İli Genç İlçesi-25/04/1994- Konuralp Şehitliği- Gülüç * Kudret ÖZCAN-Shh. Er.- Kars – Kağızman-14/07/1994- Şehir Mezarlığı-Kepez Mah. * Pürhan ÖZBAKIR-P.Er.- Şehir Mezarlığı-Akarca Mah. * Metin KÖKSAL-J.Astğm.- Tunceli-07/05/1996-Trabzon-Bağlık Mah. * Engin ÖZCAN-P.Er.- Hakkari ili Oltuca İlçesi Kızıltepe Mevkii-24/08/1996- Hacıosmanlar Köyü * Cafer HIRÇIN-P.Er- Eruh-Siirt-30/04/1997- Alacabük Köyü * Ömer İNCE-J.Er- Eruh-Siirt-30/04/1997- Armutcuk Belediye Mezarlığı-Kandilli * Kenan YILDIZHAN-J.Er- Şırnak – BeytüşşebapKontik Tepe-16/10/2000- Aydın Köyü Kabakoz Mahallesi ...

İSTANBUL VE EREĞLİ’DE YEDİ TEPE

  İstanbul’da olduğu gibi Ereğli’de de yedi tepe olduğu belirtilir. İstanbul’daki tepelerin adı şunlardır: Topkapı Sarayı Tepesi - Çemberlitaş Tepesi - Beyazıt Tepesi - Fatih Tepesi -Yavuz Selim Tepesi - Edirne Kapı Tepesi - Koca Mustafa Paşa Tepesi… Ereğli’deki tepe adları şunlardır: Kuzeybatıda (Çeş)Keştepe (Keşif Tepesi) ve Maltepe, kuzeyde Kaletepe (Heraklea Tepesi), kuzeydoğuda Örencik ve Hacı Hasan Tepesi, doğuda Göztepe (Gözetleme Tepesi) ve Elma Tepe olmak üzere yedi tepeyle çevrilidir. Ereğli halkı dilinde bu tepelerin adı şu isimlerle zikredilir: Aktaş Tepe-Göz Tepe-Kale Tepe-Keş Tepe-Elma Tepe-Doruk Tepe-Gök Tepe.. *** Ereğli’de bulunduğu belirtilen bu yedi tepenin adeta İstanbul’u andırdığı belirtilir. Hatta kaynaklardaki ifadelere göre; Fatih Sultan Mehmet döneminde (İstanbul’un fethine hazırlık için) inşa edilen Rumeli Hisarı için, Ereğli kasabasından taş ve kireç sevk edilmiş olduğu da belirtilir.   Yazar İsmail Hakkı Uzunçarşılı’nın eserinde “İstanbul’a kereste...

OSMANOĞULLARI KURULUŞ VE EREĞLİ

  Ahmet Refik’in b u kitabında yazar, 14. asrın ilk yarısındaki Anadolu’daki durumu, Selçuk oğullarının ve Bizans İmparatorluğunun mücadelelerini anlatmaya çalışır. Kitabın 11. Sayfasında: “O tarihlerde İmparatorluğun Karadeniz tarafındaki hududu Sakarya’ya varıyordu. Oradan ötesini, Kastamonu taraflarını Candar oğulları – Sinop’u Pervane oğulları idare ediyorlardı. Amasra ile EREĞLİ, imparatorluk idaresinde idi. Fakat Bizans memurları ile askerleri oralara ancak Karadeniz’den gemi ile gidebilirlerdi. Karayolları kamilen Türklerin elinde idi. Bizans’ın serhat nöbetçileri Sakarya sahillerini beklerlerdi. Sahil boyunca kulelerle ahşap barakalar yapılmıştı. Bu durumla beraber, Türkler Bizans arazisine hücum için gene yol bulurlardı. Hatta imparator Mihael Paleologos bu felakete nihayet vermek için Anadolu’ya geçmiş, fakat Türklere karşı bir şeye muvaffak olamamıştı”. Yazar Ahmet Refik, aynı kitabının 67. Sayfasında Orhan Bey ile Kantakuzinos arasındaki ilişkilere değinilmiş. Şu ifa...