TARİHİ ÇEŞMELER
YALVARIYORUM:
“ŞU KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUYALIM”
Kentimiz ve çevre köyleri Kültür varlıklarınca çok zengindir. Ama her geçen gün yok olmayı beklemektedirler. Önceki yıllarda, Uludağ (Kemer) ve Alakilise köylerinde (tespit edilen) Hıristiyanlık inancına ait kültür varlıkları Kdz Ereğli Müzesi tarafından incelemeye alınmış ve ilgili yerlerdeki yapı unsurları SİT alanı içine alınmıştır.
Belirttiğimiz gibi kentimiz ve çevresi müthiş bir tarihe sahiptir. Fakat bu yazımızdaki konumuz, GÖLEVİÇ ve BAŞÖREN Köylerinde tespit ettiğimiz çeşmelerdir. Her gün çok sayıda insanın su içtiği bu çeşmelerin ÖNEMİ, üzerlerinde OSMANLI DÖNEMİNE AİT METİNLER bulunması. Yani, kitabeleri olması münasebetiyle BU ÇEŞMELERİN VE
KİTABELERİNİN KORUNMASI, tarihimiz adına önemli görülmelidir. Bu çeşmelerde gerekli çalışmalar yapılmalıdır.
Osmanlı Dönemine ait metinlerin tercümesi sağlanarak, bu kültür varlıklarımızın gelecek nesle aktarılması sağlanmalıdır. Biliyoruz ki bu tarz çok sayıda köy çeşmeleri, kitabeleriyle beraber tarih (yok) olmuştur.
Bu yazımızda bizim tespit ettiğimiz bu iki çeşmenin dışında, çevre köylerimizde araştırma ve incelemeler yapılması sağlanarak, bu gibi kültür varlıklarımızın tespit edilip korunması adına gereken çalışmalar yapılmalıdır.
Bu konunun, SADECE, Kültür Varlıklarını Koruma ile ilgili kurumlara ve Tarih Doğa ve Kültür Derneklerine bırakılmaması gerektiği aşikardır.
BU ÇEŞMELERDE KAYBOLAN ANILAR DA VARR!!
Biliyorsunuz ki her köy meydanlarında bu çeşmeler bulunurdu. Evlere bu çeşmelerden bakraçlarla su taşınırdı. Yoldan geçenler su içip (yaptıranlara) dua ederdi. Zaten bu çeşmelerin yapılmasının niyeti hayır (sevap) kazanmak idi.
Şöyle biraz düşünün.. Bu çeşme(ler)in arkalarında, köy ahalisinin çamaşır yıkadığını.. Yunaklıklarını.. Evet düşünün, köyün kadınları (ateş üzerinde) kazanları kurar, çamaşırları orada yıkardı değil mi?. Ve hatta mevsim uygun olduğunda, çocukların da orada taşa oturtulup yıkandığını hatırlayanlarınız bile olacaktır. İşte bunlar bir dönemin kültürel tanıklarıdır. Ama o tanıklar (çeşmeler) bir bir yok olduğu için, anılar da yok oldu.
Hatta bayram havasında - eğlence havasında idi bu çeşmeler.
Yine eğer köy kadınlarını dinlerseniz ilk aşk öyküleri o çeşmelerde terennüm edilirdi (fiskoslar eşliğinde)...
Haa, çok da dedikodulara şahit olmuştur o çeşmeler değil mi?
Evet her ne olursa olsun, bir bir yok olan o çeşmeler bir TARİHTİR..
Ne dersiniz…
Yorumlar
Yorum Gönder