Ana içeriğe atla

RECEP KAHYA ALEMDAR''DA

 RECEP KAHYA ALEMDAR’DA

9 ŞUBAT’TA DEĞİL

27 OCAK 1921’DE

ŞEHİD OLDU

********************************

KDZ EREĞLİ KAYMAKAMLIĞINA

KDZ EREĞLİ

KONU: Kdz Ereğli’de 1921’de ALEMDAR adlı gemi ile yaşanan savaşın, günümüzde yanlış tarihlerde belirtilmesi hakkında.

AÇIKLAMALAR: Bu yanlışlık konusuna, ilk defa 02.08.2016’da Ereğli Hakimiyet’teki köşe yazımızda şöylece belirtmiştik.

ALEMDAR HADİSESİNİN HİTAMI: Bu haber başlığı, HAKİMİYETİ MİLLİYE Gazetesinde bulunmaktadır. (Tarihi; Rumi Takvim ile 6 ŞUBAT 1327 olarak yazılmış ama doğrusunun 6 ŞUBAT 1337 (6 ŞUBAT 1921) olarak değiştirildiği ortadadır..”.. “Bu gazete nüshasında Hicri Takvim de (27 Cemaziyelevvel 1329 şeklinde) yanlış yazılmış ama doğrusu 27 Cemaziyelevvel 1339 olmalıdır. Ve bu yönde düzeltme de yapılmıştır.” 

 

Bu bilgi alış verişi sonucunda, bu gazetenin (Rumi) 6 ŞUBAT 1337 - (Miladi) 6 ŞUBAT 1921) tarihli olduğu ve ALEMDAR HADİSESİNİN HİTAMI BAŞLIĞIYLA konuyla ilgili yazılan bu haber yazısı, önemli bir belge hüviyetindedir..

DOÇ. DR. AHMET EFİLOĞLU: Konuyla ilgili Bülent Ecevit Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Doçent Dr Ahmet Efiloğlu’nun da bilgisine başvurduk.

Sayın Efiloğlu: “Okuduğumuz 6 ŞUBAT 1921 tarihli Hakimiyeti Milliye gazetesindeki haberden de anlaşılacağı üzere bu hadise 6 ŞUBAT 1921'den önce olmuştur. Çünkü o haberde “Alemdar hadisesini bilmeyen yoktur” deniliyor. Demek ki hadise şubat ayından önce olmuştur. Kaynaklarda verilen tarihleri esas almanız gerekmektedir. 13 gün ilave etmemek gerekmektedir.”

N. PEKER- ÖL, ESİR OLMA: Alemdar Gemisi olayının 23-27 Ocak 1337 (1921) günlerinde mi 5-9 Şubat günlerinde mi yaşandığına dair ikilik oluşmasının sebebini bilmiyoruz. Ama “Öl Esir Olma” kitabının 10. Sayfasında, Yazar PEKER “23.01.1921 tarihini yazıp” sonra da (1) dipnot eklemiş ve o dipnotta şu ifadeyi yazmıştır: “Yıllar miladiye çevrilmişse de aylara 13 gün ilave edilmemiştir”. Rumi takvim sonrasında, Miladi takvime 13 gün eklenmesi durumunun işte bu kitaptaki dipnotun etkisi ile olduğunu düşünmek olasıdır.

Öyle ki N. Peker’in bu dipnotu, Yazar Erol Mütercimlerin “DESTANLAŞAN GEMİLER” kitabının (1987 yılı baskısının) 200. Sayfasında başka bir dipnot olarak yer almıştır. Mütercimler’in düştüğü dipnot şöyle: “Yazarın kendi ifadesine göre, yıllar Miladiye çevrilmişse de aylara çevrilmemiştir. Biz tüm tarihleri Miladiye çevirerek veriyoruz”..

KUTSAL KIVRAK: “Gazi Gemi Alemdar” kitabında Kutsal Kıvrak’ın da şu ifadelere yer verdiğini görüyoruz: “…Alemdar Olayı, Rumi 23/27 Ocak, Miladi 5/9 Şubat 1921 tarihleri arasında yaşanmış bir deniz destanıdır(sayfa-4)”..

KDZ EREĞLİ KAYMAKAMLIĞI’nın resmi internet sitesinde de “..Milli Mücadeleye kaçış zamanı gelmiştir. Gemide kalan 7 kahraman denizci Karadeniz de olan çok şiddetli fırtınayı da fırsat bilerek 23 0CAK 1921 (Miladi 5 Şubat 1921) gecesi saat 24.00’ü gösterirken vira Bismillah deyip demir alırlar” denilerek, (güya) Rumi takvimin Miladi takvime uyarlandığı görülmektedir. Yine aynı ifadeler, Kdz Ereğli Belediyesi resmi internet sitesinde de yerini almıştır: “Milli Mücadeleye kaçış zamanı gelmiştir. Gemide kalan 7 kahraman denizci Karadeniz’de olan çok şiddetli fırtınayı da fırsat bilerek 23 0CAK 1921 (Miladi 5 Şubat 1921) gecesi saat 24:00‘ü gösterirken ‘vira Bismillah’ deyip demir alırlar”..

“İSTİKLAL MARŞI” YİNE AYNI YIL KABUL EDİLDİ: Yaşanan savaşlar sonrasında 1920’de TBMM kurulmuş ve yeni devletin marşı 1921’de seçilmiştir. Bu marş, İSTİKLAL MARŞI’mızdır. Bu marş, o günkü takvime göre 12 Mart 1337 (1921) tarihlidir. Alemdar gemisi olayı da yine aynı yılın Ocak ayı içinde yaşanmıştır; yani marşın kabulünden 40 gün önce yaşanmıştır. Bu durum bile, Ereğli’deki ALEMDAR ŞEHİDİ’nin anıldığı günün doğru tespit edilmesinde kayda değerdir. 



1961 YILINDA, EREĞLİ’DE 27 OCAK’TA TÖREN YAPILDI: 26.01.1961 tarihli Şirin Ereğli Gazetesinin haberi şöyle: Alemdar Vak’asını Anma Töreni Yarın Yapılacak. Belediye Sinemasında başlayacak tören denize atılacak çelenklerle sona erecek. Alemdar Vak’asının anma günü yarın ilçemizde büyük bir törenle kutlanacak. Törene saat 10.30’da Belediye Sinemasında başlanacak. Subay ve öğrenciler tarafından yapılacak konuşmalar, anlatılacak hatıralara müteakip deniz vasıtaları ile hadisenin cereyan ettiği mahalle gidilecektir. Burada bir manga deniz eri tarafından havaya ihtiram ateşi yapılacak, denize çelenkler bırakılacaktır. Törenin canlı ve güzel olması için Kaymakamlık, Milli Eğitim ve Üs Kumandanlığı müştereken tedbirleri almıştır”.
Yukarıdaki gazete haberinden iki gün sonra (28.01.1961) yine aynı gazete şu haberi yapıyordu. “Ereğli’nin Şeref Menkıbelerinden Biri Olan Alemdar Vak’ası Dün Büyük Bir Törenle Anıldı”. “Saat 10.30’da Belediye Sinemasında başlayan ve konuşmalar yapılıp, şiirler okunan töreni müteakip, deniz vasıtaları ile vaka mahalline gidilip havaya üç el ateş yapıldı, denize çelenkler atıldı. İlçemizin şeref ve kahramanlık destanlarından biri olan Alemdar vak’asının anma töreni dün yapılmıştır. Törene saat 10.30’da Belediye Sinemasında başlanmıştır. Toplantıda ilk ve orta okul ile sanat enstitüsü öğrenci ve öğretmenleri askeri birliklerimiz subay astsubay eratı ile halktan büyük bir topluluk hazır bulunmuştur. Üs Kumandanlığı adına Deniz Teğmeni Tahsin Tonyalı tarafından günün mana ve emniyeti ile tarihçesini belirten bir konuşma yapılmış konuşmayı müteakip öğrenciler şiir okumuşlardır”.

PROF. DR. ALİ SARIKOYUNCU: “Milli Mücadelede Zonguldak Sancağı” adlı kitabının 73-83. Sayfaları arasında Alemdar Gemisi Olayı başlığıyla bu konuyu işleyen Sayın Sarıkoyuncu, bu hadisenin 23/27 Ocak 1337 (1921) arasında yaşandığını belirtmiştir.

İSTİKLAL HARBİ’NDE BAHRİYEMİZ: “İstiklal Harbi’nde Bahriyemiz” adını taşıyan kitapta Alemdar Gemisi Olayının tarihi verilirken 23/27 Ocak 1337 (1921) tarihleri verildiğini görmek mümkündür.

TARİH ÇEVİRME KLAVUZU: İnternet üzerinde Miladi-Hicri-Rumi takvimlerin birbirine çevrilmesi üzerinde destek sağlayan klavuz bulunmaktadır. O klavuzda “RUMİ 27

Kanunusani-Ocak 1337” yılı girildiğinde, “miladi takvime 27-01-1921” olarak çevrildiği görülebilecektir.

NETİCE-İ TALEP: Yukarıda belirttiğimiz bilgi ve belgeler değerlendirildiğinde Alemdar Gemisi ve Şehit Recep Kahya’nın şehit olma gününün ve Alemdar zaferinin anılması ve kutlanılmasında bir TARİH HATASI YAPILDIĞI âşikârdır.. Bu hata Rumi Takvim ile Miladi Takvim arasındaki 13 günlük farktan doğmuş olmalıdır. Kaynaklarda bu 13 günlük farkın (1917 yılı sonu 1918 başı itibariyle) kaldırılmış olduğu belirtilmektedir.

En son 9 Şubat 2016’da “İstiklal Savaşı’nın ilk Deniz Şehidi Recep Kahya’yı Anma ve Alemdar’ın Kdz Ereğli’ye İntikalini Kutlama Günü” adıyla kutladığımız günün hatalı olduğunu, doğrusunun 27 Ocak olması gerektiğini, yeni kutlama yıl dönümlerinde bu konudaki hatanın (27 OCAK ile ) giderilmesi gerektiği ortadadır.

Gereğini tensiplerinize arz ederim. 23.01.2016

· Kdz Ereğli Anadolu İmam Hatip Lisesi

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni

Recep ÇETİN

Araştırmacı-Yazar








24.1.2017 12:09:17


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KDZ EREĞLİ ŞEHİT VE GAZİLERİMİZ

  ŞEHİTLERİMİZ: Şehitlerimizin adı,rütbesi, şehit düştüğü yer ve tarihi, mezarının bulunduğu yer, ailesinin adresi aşağıdadır: *HÜSEYİN BIRAK -J.Er -Diyarbakır-Adıyaman-Şanlıurfa Yol kavşağı13/07/1993- Balı Köyü- * Halis ÇINAR-Komiser- Diyarbakır-Adıyaman-Şanlıurfa Yol kavşağı-13/07/1993- Kemer Mezarlığı- Gülüç * Asım ÇÖMETEN-P.Er- Kulp İlçesi-12/04/1994- Işıklı Köyü- Işıklı Köyü * Murat DEMİR-J.Uzm. Onbaşı- Bingöl İli Genç İlçesi-25/04/1994- Konuralp Şehitliği- Gülüç * Kudret ÖZCAN-Shh. Er.- Kars – Kağızman-14/07/1994- Şehir Mezarlığı-Kepez Mah. * Pürhan ÖZBAKIR-P.Er.- Şehir Mezarlığı-Akarca Mah. * Metin KÖKSAL-J.Astğm.- Tunceli-07/05/1996-Trabzon-Bağlık Mah. * Engin ÖZCAN-P.Er.- Hakkari ili Oltuca İlçesi Kızıltepe Mevkii-24/08/1996- Hacıosmanlar Köyü * Cafer HIRÇIN-P.Er- Eruh-Siirt-30/04/1997- Alacabük Köyü * Ömer İNCE-J.Er- Eruh-Siirt-30/04/1997- Armutcuk Belediye Mezarlığı-Kandilli * Kenan YILDIZHAN-J.Er- Şırnak – BeytüşşebapKontik Tepe-16/10/2000- Aydın Köyü Kabakoz Mahallesi ...

İSTANBUL VE EREĞLİ’DE YEDİ TEPE

  İstanbul’da olduğu gibi Ereğli’de de yedi tepe olduğu belirtilir. İstanbul’daki tepelerin adı şunlardır: Topkapı Sarayı Tepesi - Çemberlitaş Tepesi - Beyazıt Tepesi - Fatih Tepesi -Yavuz Selim Tepesi - Edirne Kapı Tepesi - Koca Mustafa Paşa Tepesi… Ereğli’deki tepe adları şunlardır: Kuzeybatıda (Çeş)Keştepe (Keşif Tepesi) ve Maltepe, kuzeyde Kaletepe (Heraklea Tepesi), kuzeydoğuda Örencik ve Hacı Hasan Tepesi, doğuda Göztepe (Gözetleme Tepesi) ve Elma Tepe olmak üzere yedi tepeyle çevrilidir. Ereğli halkı dilinde bu tepelerin adı şu isimlerle zikredilir: Aktaş Tepe-Göz Tepe-Kale Tepe-Keş Tepe-Elma Tepe-Doruk Tepe-Gök Tepe.. *** Ereğli’de bulunduğu belirtilen bu yedi tepenin adeta İstanbul’u andırdığı belirtilir. Hatta kaynaklardaki ifadelere göre; Fatih Sultan Mehmet döneminde (İstanbul’un fethine hazırlık için) inşa edilen Rumeli Hisarı için, Ereğli kasabasından taş ve kireç sevk edilmiş olduğu da belirtilir.   Yazar İsmail Hakkı Uzunçarşılı’nın eserinde “İstanbul’a kereste...

OSMANOĞULLARI KURULUŞ VE EREĞLİ

  Ahmet Refik’in b u kitabında yazar, 14. asrın ilk yarısındaki Anadolu’daki durumu, Selçuk oğullarının ve Bizans İmparatorluğunun mücadelelerini anlatmaya çalışır. Kitabın 11. Sayfasında: “O tarihlerde İmparatorluğun Karadeniz tarafındaki hududu Sakarya’ya varıyordu. Oradan ötesini, Kastamonu taraflarını Candar oğulları – Sinop’u Pervane oğulları idare ediyorlardı. Amasra ile EREĞLİ, imparatorluk idaresinde idi. Fakat Bizans memurları ile askerleri oralara ancak Karadeniz’den gemi ile gidebilirlerdi. Karayolları kamilen Türklerin elinde idi. Bizans’ın serhat nöbetçileri Sakarya sahillerini beklerlerdi. Sahil boyunca kulelerle ahşap barakalar yapılmıştı. Bu durumla beraber, Türkler Bizans arazisine hücum için gene yol bulurlardı. Hatta imparator Mihael Paleologos bu felakete nihayet vermek için Anadolu’ya geçmiş, fakat Türklere karşı bir şeye muvaffak olamamıştı”. Yazar Ahmet Refik, aynı kitabının 67. Sayfasında Orhan Bey ile Kantakuzinos arasındaki ilişkilere değinilmiş. Şu ifa...