Ana içeriğe atla

KDZ EREĞLİ AKŞAM SANAT OKULU

 KDZ EREĞLİ AKŞAM SANAT OKULU-KDZ EREĞLİSİNDE BİR SERGİ:

Akşam Kız Sanat Enstitüleri.. Bu hayırlı teşekküller, kızlarımıza verdikleri bilgi bakımından faydaları inkar edilemez. Yarının annesi olacak kızlarımıza dikiş ve ev bilgisi gibi esaslı şeyi öğreten bu okullara rağbet her gün biraz daha artmaktadır. 

14 ay evvel (R.Ç-Yani Mayıs 1945), Kdz Ereğli’sinde açılan Akşam Kız Sanat Okulu kasaba halkının yakın ilgisini çekmiş, bu okula devam eden genç kızlarımız sene içinde yaptıkları güzel işlerle güzel bir sergi açmışlardır. Kızlarımızın yetişmesinde ve serginin hazırlanmasında Okul DrektörüVecihe BARUTÇU ile Firuzan OYMAN’ınbüyük yardımları olmuştur.
Sergi, muhitte büyük bir alaka ile karşılanmıştır. Bu güzel sergiyi açmakta başarı sağlayanları tebrik ederiz.
Kaynak: “YEDİGÜN (Türk Mecmuası)”- Haziran 1946 Sayı: 695
***
ZONGULDAK / EREĞLİ - Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi-TARİHÇESİ (Okulun Resmi İnternet Sitesinden):Okulumuz ilk olarak KDZ. EREĞLİ AKŞAM SANAT OKULU adı altında 02.01.1945 tarihinde eğitim ve öğretime açılmıştır. Okulun ilk Müdiresi 1335 İzmit doğumlu VECİHE BARUTÇU’ dur. 1945-1946 ders yılında 2 personel iken 1946-1947 yıllarında 5 personele yükselmiştir.

Akşam Kız Sanat Orta Okulu 1968-1969 ders yılına kadar şu anda Çocuk Esirgeme Kurumu Gündüz Bakımevi ve Kreşi olan binada hizmet vermiştir. 1968-1969 Ders yılında Kız Sanat Orta Okulu açılmış ve HALİL PAŞA KONAĞI adı verilen tarihi binada eğitime başlanmıştır.
1970-1971 Ders yılında Kız Sanat Orta Okulu ilk mezunlarını vermiş, 1971-1972 Ders yılında da Milli Eğitim Bakanlığı’nın 11.06.1971 gün 11252 sayılı onayları ile KDZ.Ereğli Enstitüsü olarak açılmış ilk mezunlarını 1973-1974 ders yılında vermiştir. Bu arada okulun kadrosunun öğrenci sayılarının artması nedeniyle okul binası yeterli gelmediğinden yeni bina için girişimlerde bulunulmuş ve Belediye Meclisinden 4348 m2 parsel hazine adına Kız Meslek Lisesi yaptırılmak üzere okulumuza verilmiştir.
Kız Meslek Lisesi Kaloriferli yeni binası 19 Mayıs 1978 Cuma günü zamanının Bayındırlık Bakanı Şerafettin ELÇİ tarafından eğitime açılmıştır. Törende Zonguldak Valisi Nevzat AYAZ da bulunmuştur. 1978-1979 Ders yılında Kız Meslek Lisesi Müdürlüğüne bağlı olarak yeni binada Ticaret Lisesi de eğitim yapmıştır. Geçen yıllar zarfında öğretmen ve öğrenci sayılarının artışı da ek bina ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Yapılan girişimler sonucu ek bina inşaatı bitmiş 1996-1997 Eğitim yılında faaliyete geçmiştir.
Anadolu Kız Meslek Lisesi Hazır giyim Branşıyla faaliyete geçmiştir. Okulumuzun ismi Milli Eğitim Bakanlığınca verilmiştir. Okulumuz bünyesinde uygulamalı anaokulu faaliyet göstermektedir.
2002-2003 eğitim-öğretim yılından itibaren okulumuz Anadolu Meslek Lisesi Ve Meslek Lisesi olarak isim değiştirmiştir.Yayın: 2012-11-20 - Güncelleme: 2014-12-16 10:38:23
****

ZONGULDAK’TA KIZ SANAT OKULU VE KIZ ENSTİTÜSÜ(2 EKİM 1942’DE) AÇILDI:
Bu haberi de ULUS Gazetesinin 3 Ekim 1942 tarihli nüshasından paylaşıyoruz:
“Maarif Vekaleti tarafından şehrimizde yeni kurulan Akşam Kız Sanat Okulu ile Kız Enstitüsü dün vilayet tarafından bu okullara tahsis edilen beyaz sarayda açılmıştır.
Bu münasebetle saat dokuzda bir tören yapılmış Halkevi bandosunun çaldığı İstiklal Marşından sonra Maarif Müdürü bir açış söylevi vermiş ve vali kordelayı keserek bu okulları açmıştır. Buna müteakip davetliler sınıfları gezmişler ve öğretmenlerle okurlara başarılar dilemişlerdir.

 


26.10.2016 17:56:59


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KDZ EREĞLİ ŞEHİT VE GAZİLERİMİZ

  ŞEHİTLERİMİZ: Şehitlerimizin adı,rütbesi, şehit düştüğü yer ve tarihi, mezarının bulunduğu yer, ailesinin adresi aşağıdadır: *HÜSEYİN BIRAK -J.Er -Diyarbakır-Adıyaman-Şanlıurfa Yol kavşağı13/07/1993- Balı Köyü- * Halis ÇINAR-Komiser- Diyarbakır-Adıyaman-Şanlıurfa Yol kavşağı-13/07/1993- Kemer Mezarlığı- Gülüç * Asım ÇÖMETEN-P.Er- Kulp İlçesi-12/04/1994- Işıklı Köyü- Işıklı Köyü * Murat DEMİR-J.Uzm. Onbaşı- Bingöl İli Genç İlçesi-25/04/1994- Konuralp Şehitliği- Gülüç * Kudret ÖZCAN-Shh. Er.- Kars – Kağızman-14/07/1994- Şehir Mezarlığı-Kepez Mah. * Pürhan ÖZBAKIR-P.Er.- Şehir Mezarlığı-Akarca Mah. * Metin KÖKSAL-J.Astğm.- Tunceli-07/05/1996-Trabzon-Bağlık Mah. * Engin ÖZCAN-P.Er.- Hakkari ili Oltuca İlçesi Kızıltepe Mevkii-24/08/1996- Hacıosmanlar Köyü * Cafer HIRÇIN-P.Er- Eruh-Siirt-30/04/1997- Alacabük Köyü * Ömer İNCE-J.Er- Eruh-Siirt-30/04/1997- Armutcuk Belediye Mezarlığı-Kandilli * Kenan YILDIZHAN-J.Er- Şırnak – BeytüşşebapKontik Tepe-16/10/2000- Aydın Köyü Kabakoz Mahallesi ...

İSTANBUL VE EREĞLİ’DE YEDİ TEPE

  İstanbul’da olduğu gibi Ereğli’de de yedi tepe olduğu belirtilir. İstanbul’daki tepelerin adı şunlardır: Topkapı Sarayı Tepesi - Çemberlitaş Tepesi - Beyazıt Tepesi - Fatih Tepesi -Yavuz Selim Tepesi - Edirne Kapı Tepesi - Koca Mustafa Paşa Tepesi… Ereğli’deki tepe adları şunlardır: Kuzeybatıda (Çeş)Keştepe (Keşif Tepesi) ve Maltepe, kuzeyde Kaletepe (Heraklea Tepesi), kuzeydoğuda Örencik ve Hacı Hasan Tepesi, doğuda Göztepe (Gözetleme Tepesi) ve Elma Tepe olmak üzere yedi tepeyle çevrilidir. Ereğli halkı dilinde bu tepelerin adı şu isimlerle zikredilir: Aktaş Tepe-Göz Tepe-Kale Tepe-Keş Tepe-Elma Tepe-Doruk Tepe-Gök Tepe.. *** Ereğli’de bulunduğu belirtilen bu yedi tepenin adeta İstanbul’u andırdığı belirtilir. Hatta kaynaklardaki ifadelere göre; Fatih Sultan Mehmet döneminde (İstanbul’un fethine hazırlık için) inşa edilen Rumeli Hisarı için, Ereğli kasabasından taş ve kireç sevk edilmiş olduğu da belirtilir.   Yazar İsmail Hakkı Uzunçarşılı’nın eserinde “İstanbul’a kereste...

OSMANOĞULLARI KURULUŞ VE EREĞLİ

  Ahmet Refik’in b u kitabında yazar, 14. asrın ilk yarısındaki Anadolu’daki durumu, Selçuk oğullarının ve Bizans İmparatorluğunun mücadelelerini anlatmaya çalışır. Kitabın 11. Sayfasında: “O tarihlerde İmparatorluğun Karadeniz tarafındaki hududu Sakarya’ya varıyordu. Oradan ötesini, Kastamonu taraflarını Candar oğulları – Sinop’u Pervane oğulları idare ediyorlardı. Amasra ile EREĞLİ, imparatorluk idaresinde idi. Fakat Bizans memurları ile askerleri oralara ancak Karadeniz’den gemi ile gidebilirlerdi. Karayolları kamilen Türklerin elinde idi. Bizans’ın serhat nöbetçileri Sakarya sahillerini beklerlerdi. Sahil boyunca kulelerle ahşap barakalar yapılmıştı. Bu durumla beraber, Türkler Bizans arazisine hücum için gene yol bulurlardı. Hatta imparator Mihael Paleologos bu felakete nihayet vermek için Anadolu’ya geçmiş, fakat Türklere karşı bir şeye muvaffak olamamıştı”. Yazar Ahmet Refik, aynı kitabının 67. Sayfasında Orhan Bey ile Kantakuzinos arasındaki ilişkilere değinilmiş. Şu ifa...