Ana içeriğe atla

“BÎKES AHMED”(1600’lü yıllarda) BÜYÜK TEKKE’DE YAŞADI

 


Büyük Tekke’deki Seyyid Mustafa Efendi Türbesi avlusu içinde bulunan mezar taşlarından biri olan ve kişi adı olarak“Bîkes Ahmed” diye yazan bu mezar taşını şunun için önemsedik. Yöremizde yaptığımız araştırmalarda, diğer mezar taşlarının birçoğu anonim idi, yani ifadeler her taşta kullanılan ifadelerin tekrarı gibi idi.

Fakat bu taştaki ifadeler ise, Arapça-Farsça-Türkçe ifade ve terkiplerle yazılmış. Bu tür metinler, daha ziyade eğitimli ve üst sınıf insanların tanıtılmasında kullanılmaktadır. Yani bu taştaki metinler, daha derinlikli daha entelektüel metinlere benziyor. Divan şiiri metinlerini anımsatan bu mezar taşı, önemli bir kişiye ait olmalıdır diye düşünmekteyiz.

İşte bu taştaki ifadeler:

BU DÂR-I MİHNETİ TERK ETTİ ÂHİR GİTTİ

KABRİNİ EDE  DÂRÜS-SELÂM OL HAZRETİ MEVLÂ

EĞER TÂDÂD-I ÖMRÜN OLSA RAHLARDA HÂLÂ

GELİR Mİ ŞİŞE-İ  DEHR İÇRE BİR SAAT KADAR AMMÂ

OLUR MAKBUL-İ BU HU-Fİ MÜCEVHER GÜL GİBİ TARİH

CİNAN BAĞ (bağ-ı cinan) OLA YA RABBİ BîKESAHMED’E  ME’VÂ

 (SENE) HİCRİ 1149/ MİLADİ 1733

(bikes: kimsesiz) (meva: sığınacak yer-yurt)..

 

NOT-1: Yöremizde yaptığımız araştırmalar sırasında tespit ettiğimiz bu taş, ortasından kırılmış ve iki parça halinde idi.

NOT-2: Büyük Tekke Köyünde tespit ettiğimiz bu taştan başkaca önemli mezar taşları daha tespit etmiştik ki bu durum yerel medyaya yansıdıktan sonra TRT HABER’de de haber yapılmış idi. Bu haberler sonrasında, Büyük Tekke’deki Seyyid Mustafa Efendi Türbesi avlusunda toplanmış olan mezar taşları, Kdz Ereğli Müzesi ekiplerince köyden alınıp Kdz Ereğli Müzesinde sergilenmek üzere taşınmıştır. Yukarıdaki taş da taşınan taşlardan sadece biridir. İki parçalı bu taşın, Müzeye taşındıktan sonraki hâlini gidip görme imkanım olmadı.

NOT-3: Bu taşların Ereğli Müzesinde koruma altına alındığı haberini yapan AA-Cem Sürmeneli’nin 14.01.2015 tarihli haberinde şu ifadeler bulunmaktadır: “Alaplı’daki Mezar Taşlarına Müzede Koruma” .. “ZONGULDAK (AA) – Alaplı İlçesi Büyük Tekke köyünde Osmanlı dönemine ait oldukları tespit edilen mezar taşları Ereğli Müze Müdürlüğüne götürüldü.Ereğli Müze Müdürü Ahmet Mercan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Büyüktekkeköyünde Osmanlı dönemine ait tarihi değeri bulunan eserleri koruma altına aldıklarını söyledi. Müdürlüğe bağlı bir ekiple köyden taşları topladıklarını ifade eden Mercan, ‘Mezar taşları yaklaşık 100-150 yıllık. Mezar taşları mezarlıkta değildi, yerleri değiştirilmiş. Bunların müze de korunmasına karar verildi. Mezar taşlarının kime ait olduğu Osmanlıca kitabesi okunduktan sonra belirlenebilir’ diye konuştu”..

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/alaplidaki-mezar-taslarina-muzede-koruma-37039890

NOT-4: Sayın Mercan bu taşları 100-150 yıllık taşlar olarak belirtmiş olsa da bu taşların içinde 1700 ve 1800’lü yıllara ait yani 200-300 yıl öncelere ait taşlar bulunduğunu, bu yazımızdaki örnek taştan hareketle belirtmek mümkündür.



31.8.2016 12:03:18

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KDZ EREĞLİ ŞEHİT VE GAZİLERİMİZ

  ŞEHİTLERİMİZ: Şehitlerimizin adı,rütbesi, şehit düştüğü yer ve tarihi, mezarının bulunduğu yer, ailesinin adresi aşağıdadır: *HÜSEYİN BIRAK -J.Er -Diyarbakır-Adıyaman-Şanlıurfa Yol kavşağı13/07/1993- Balı Köyü- * Halis ÇINAR-Komiser- Diyarbakır-Adıyaman-Şanlıurfa Yol kavşağı-13/07/1993- Kemer Mezarlığı- Gülüç * Asım ÇÖMETEN-P.Er- Kulp İlçesi-12/04/1994- Işıklı Köyü- Işıklı Köyü * Murat DEMİR-J.Uzm. Onbaşı- Bingöl İli Genç İlçesi-25/04/1994- Konuralp Şehitliği- Gülüç * Kudret ÖZCAN-Shh. Er.- Kars – Kağızman-14/07/1994- Şehir Mezarlığı-Kepez Mah. * Pürhan ÖZBAKIR-P.Er.- Şehir Mezarlığı-Akarca Mah. * Metin KÖKSAL-J.Astğm.- Tunceli-07/05/1996-Trabzon-Bağlık Mah. * Engin ÖZCAN-P.Er.- Hakkari ili Oltuca İlçesi Kızıltepe Mevkii-24/08/1996- Hacıosmanlar Köyü * Cafer HIRÇIN-P.Er- Eruh-Siirt-30/04/1997- Alacabük Köyü * Ömer İNCE-J.Er- Eruh-Siirt-30/04/1997- Armutcuk Belediye Mezarlığı-Kandilli * Kenan YILDIZHAN-J.Er- Şırnak – BeytüşşebapKontik Tepe-16/10/2000- Aydın Köyü Kabakoz Mahallesi ...

İSTANBUL VE EREĞLİ’DE YEDİ TEPE

  İstanbul’da olduğu gibi Ereğli’de de yedi tepe olduğu belirtilir. İstanbul’daki tepelerin adı şunlardır: Topkapı Sarayı Tepesi - Çemberlitaş Tepesi - Beyazıt Tepesi - Fatih Tepesi -Yavuz Selim Tepesi - Edirne Kapı Tepesi - Koca Mustafa Paşa Tepesi… Ereğli’deki tepe adları şunlardır: Kuzeybatıda (Çeş)Keştepe (Keşif Tepesi) ve Maltepe, kuzeyde Kaletepe (Heraklea Tepesi), kuzeydoğuda Örencik ve Hacı Hasan Tepesi, doğuda Göztepe (Gözetleme Tepesi) ve Elma Tepe olmak üzere yedi tepeyle çevrilidir. Ereğli halkı dilinde bu tepelerin adı şu isimlerle zikredilir: Aktaş Tepe-Göz Tepe-Kale Tepe-Keş Tepe-Elma Tepe-Doruk Tepe-Gök Tepe.. *** Ereğli’de bulunduğu belirtilen bu yedi tepenin adeta İstanbul’u andırdığı belirtilir. Hatta kaynaklardaki ifadelere göre; Fatih Sultan Mehmet döneminde (İstanbul’un fethine hazırlık için) inşa edilen Rumeli Hisarı için, Ereğli kasabasından taş ve kireç sevk edilmiş olduğu da belirtilir.   Yazar İsmail Hakkı Uzunçarşılı’nın eserinde “İstanbul’a kereste...

OSMANOĞULLARI KURULUŞ VE EREĞLİ

  Ahmet Refik’in b u kitabında yazar, 14. asrın ilk yarısındaki Anadolu’daki durumu, Selçuk oğullarının ve Bizans İmparatorluğunun mücadelelerini anlatmaya çalışır. Kitabın 11. Sayfasında: “O tarihlerde İmparatorluğun Karadeniz tarafındaki hududu Sakarya’ya varıyordu. Oradan ötesini, Kastamonu taraflarını Candar oğulları – Sinop’u Pervane oğulları idare ediyorlardı. Amasra ile EREĞLİ, imparatorluk idaresinde idi. Fakat Bizans memurları ile askerleri oralara ancak Karadeniz’den gemi ile gidebilirlerdi. Karayolları kamilen Türklerin elinde idi. Bizans’ın serhat nöbetçileri Sakarya sahillerini beklerlerdi. Sahil boyunca kulelerle ahşap barakalar yapılmıştı. Bu durumla beraber, Türkler Bizans arazisine hücum için gene yol bulurlardı. Hatta imparator Mihael Paleologos bu felakete nihayet vermek için Anadolu’ya geçmiş, fakat Türklere karşı bir şeye muvaffak olamamıştı”. Yazar Ahmet Refik, aynı kitabının 67. Sayfasında Orhan Bey ile Kantakuzinos arasındaki ilişkilere değinilmiş. Şu ifa...