Ana içeriğe atla

EREĞLİ’DE SAKAL-I ŞERİF BULUNAN CAMİLER

 Peygamberimiz HZ MUHAMMED’in mübarek sakalına veya saçına genel bir kavram olarak sakal-ı şerif veya Lıhye-i Şerif denilir.

Günümüzde bu sakal-ı şerifler; Peygamberimizi hatırlatmak, ona olan muhabbet duygularını coşturmak ve salat-u selamları arttırmak üzere özellikle ramazan aylarında insanlara sunulmaktadır.

 

***

 

Kur''ân-ı Kerim''de bu anlamda şöyle buyurulur:

"Âllâh ve O''nun melekleri Peygamber''e hep salât ederler. Ey mü''minler, siz de Ona salât (ve dua) ediniz ve samimiyetle selam veriniz." (Ahzab, 33/56).

 

Allahümme salli alâ Muhammedin ve alâ, âli Muhammed, kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim, inneke hamîdun mecîd.

 

Allahümme bârik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed, kemâ bârekte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim, inneke hamîdun mecîd.

 

Manası: Allahım! Muhammed''e ve ailesine rahmet kıl, tıpkı İbrahim''e ve ailesine rahmet kıldığın gibi. Sen övülmeye lâyıksın, şerefi yücesin. Muhammed''i ve ailesini mübarek kıl, tıpkı İbrahim''i ve ailesini mübarek kıldığın gibi. Sen övülmeye lâyıksın, şerefi yücesin.  (Bk. Buhârî, De’avât 33: Müslim, Salât 66-68)

 

        ***

Kaynaklarda; Peygamberimizin “tıraş olurken, kestiği mübarek sakal tellerini bazen sahabelere teberrüken verdiği rivayet olunmuştur. Bununla beraber Peygamberimize ait her şeyi titizlikle muhafaza eden sahabeler, Peygamberimiz tıraş oldukça sadece sakallarından değil saçından kesilen mübarek tüyleri de muhafaza etmişlerdir” denilmektedir.

 

***

TÜRKİYE’DE KAÇ TANE SAKAL-I ŞERİF VAR?

2014 yılındaki bir araştırmaya göre; TÜRKİYE’de toplam 84 bin 684 caminin bulunduğu ve bu camilerde 1.818 Sakal-ı Şerif’in olduğu tespit edilmiştir.

        ***

 

EREĞLİ’DE SAKAL-I ŞERİF BULUNAN CAMİLER

 

Kdz Ereğli Müftüsü Recai Albayrak''ın (02.06.2016) Ramazan ayı mesajı içinde yer alan “Sakal-ı Şerif bulunan camilerde Ramazan ayında ziyaret günleri tertipleneceği cemaate önceden duyurulacaktır” ifadesinden de Ereğli’de “Sakal-ı şerif bulunan camiler” bulunduğu anlaşılmaktadır.

 

Ereğli’de Sakal-ı Şerif bulunan camilerin şunlar olduğu belirtilmektedir:

 

1-ALİ MOLLA CAMİİ

2-ORHAN GAZİ CAMİİ

3-İSMAİL AĞA CAMİİ

4-İSKELE CAMİİ

 

Sandık içinde ve bezlere sarılarak havası alınmış cam kavanozlar içinde muhafaza edilen bu Sakal-ı Şeriflerin; Ereğli’ye nasıl getirilmiş olduğuna dair şimdilik bir bilgimiz yok.

 

OSMANLI ARŞİVLERİNDE, ZONGULDAK’A CAMİ İNŞASI

 

EREĞLİ’nin Türk İslam toprağı olduğu Osmanlı’nın ilk yıllarında (1300’lü yıllarda) birçok cami bulunmaktaydı. Hatta bu camilerin Kilise’den dönüştürülen yapılar olduğu da bilinmektedir. Ereğli’deki o yıllardaki adları ile SULTAN ORHAN VE SULTAN SÜLEYMAN CAMİLERİ, Zonguldak bölgesinin en tarihi değere haiz olan camileri olarak bilinmektedir.

 

Osmanlı Arşiv Belgelerinde 1904 yılında Zonguldak’a bir caminin inşa edilmesinden bahsedilmektedir. Belge: Tarih:28/B/1322 (Hicrî) Dosya No:71 Gömlek No:60 Fon Kodu:Y..PRK.UM. Zonguldak''ın kaza merkezi olması dolayısıyla müceddeden bir Cami inşa edilmesi için Ereğli Maden-i Hümayunu arazisinden bir arsa tahsisi istirhamı.

 

Tarih:19/Ş/1322 (Hicrî) Dosya No:122 Gömlek No:1322 Fon Kodu:İ..HUS.  Zonguldak''ta iane-i ahali (halkın desteği) ile vücuda getirilecek cami-i şerifin maden arsası üzerine inşasına mümanaat (engel) olunmaması.

 

Tarih:20/Ş/1322 (Hicrî) Dosya No:2437 Gömlek No:182742 Fon Kodu:BEO  Zonguldak''ta ahali yardımları ile inşasına başlanan caminin inşasına Maden Nezareti''nce mümanaat (engel) olunmaması. (Bahriye)

 

ZONGULDAK’A SAKAL-I ŞERİF İHSANI

 

Tarih:20/B/1332 (Hicrî) (Miladi 1914) Dosya No: 33 Gömlek No: 60 Zonguldak''ta Hükümet Dairesi karşısındaki Yeni Camii Şerif minberine teberrüken sakal-ı şerif ihsanı.



28.6.2016 11:49:15



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KDZ EREĞLİ ŞEHİT VE GAZİLERİMİZ

  ŞEHİTLERİMİZ: Şehitlerimizin adı,rütbesi, şehit düştüğü yer ve tarihi, mezarının bulunduğu yer, ailesinin adresi aşağıdadır: *HÜSEYİN BIRAK -J.Er -Diyarbakır-Adıyaman-Şanlıurfa Yol kavşağı13/07/1993- Balı Köyü- * Halis ÇINAR-Komiser- Diyarbakır-Adıyaman-Şanlıurfa Yol kavşağı-13/07/1993- Kemer Mezarlığı- Gülüç * Asım ÇÖMETEN-P.Er- Kulp İlçesi-12/04/1994- Işıklı Köyü- Işıklı Köyü * Murat DEMİR-J.Uzm. Onbaşı- Bingöl İli Genç İlçesi-25/04/1994- Konuralp Şehitliği- Gülüç * Kudret ÖZCAN-Shh. Er.- Kars – Kağızman-14/07/1994- Şehir Mezarlığı-Kepez Mah. * Pürhan ÖZBAKIR-P.Er.- Şehir Mezarlığı-Akarca Mah. * Metin KÖKSAL-J.Astğm.- Tunceli-07/05/1996-Trabzon-Bağlık Mah. * Engin ÖZCAN-P.Er.- Hakkari ili Oltuca İlçesi Kızıltepe Mevkii-24/08/1996- Hacıosmanlar Köyü * Cafer HIRÇIN-P.Er- Eruh-Siirt-30/04/1997- Alacabük Köyü * Ömer İNCE-J.Er- Eruh-Siirt-30/04/1997- Armutcuk Belediye Mezarlığı-Kandilli * Kenan YILDIZHAN-J.Er- Şırnak – BeytüşşebapKontik Tepe-16/10/2000- Aydın Köyü Kabakoz Mahallesi ...

İSTANBUL VE EREĞLİ’DE YEDİ TEPE

  İstanbul’da olduğu gibi Ereğli’de de yedi tepe olduğu belirtilir. İstanbul’daki tepelerin adı şunlardır: Topkapı Sarayı Tepesi - Çemberlitaş Tepesi - Beyazıt Tepesi - Fatih Tepesi -Yavuz Selim Tepesi - Edirne Kapı Tepesi - Koca Mustafa Paşa Tepesi… Ereğli’deki tepe adları şunlardır: Kuzeybatıda (Çeş)Keştepe (Keşif Tepesi) ve Maltepe, kuzeyde Kaletepe (Heraklea Tepesi), kuzeydoğuda Örencik ve Hacı Hasan Tepesi, doğuda Göztepe (Gözetleme Tepesi) ve Elma Tepe olmak üzere yedi tepeyle çevrilidir. Ereğli halkı dilinde bu tepelerin adı şu isimlerle zikredilir: Aktaş Tepe-Göz Tepe-Kale Tepe-Keş Tepe-Elma Tepe-Doruk Tepe-Gök Tepe.. *** Ereğli’de bulunduğu belirtilen bu yedi tepenin adeta İstanbul’u andırdığı belirtilir. Hatta kaynaklardaki ifadelere göre; Fatih Sultan Mehmet döneminde (İstanbul’un fethine hazırlık için) inşa edilen Rumeli Hisarı için, Ereğli kasabasından taş ve kireç sevk edilmiş olduğu da belirtilir.   Yazar İsmail Hakkı Uzunçarşılı’nın eserinde “İstanbul’a kereste...

OSMANOĞULLARI KURULUŞ VE EREĞLİ

  Ahmet Refik’in b u kitabında yazar, 14. asrın ilk yarısındaki Anadolu’daki durumu, Selçuk oğullarının ve Bizans İmparatorluğunun mücadelelerini anlatmaya çalışır. Kitabın 11. Sayfasında: “O tarihlerde İmparatorluğun Karadeniz tarafındaki hududu Sakarya’ya varıyordu. Oradan ötesini, Kastamonu taraflarını Candar oğulları – Sinop’u Pervane oğulları idare ediyorlardı. Amasra ile EREĞLİ, imparatorluk idaresinde idi. Fakat Bizans memurları ile askerleri oralara ancak Karadeniz’den gemi ile gidebilirlerdi. Karayolları kamilen Türklerin elinde idi. Bizans’ın serhat nöbetçileri Sakarya sahillerini beklerlerdi. Sahil boyunca kulelerle ahşap barakalar yapılmıştı. Bu durumla beraber, Türkler Bizans arazisine hücum için gene yol bulurlardı. Hatta imparator Mihael Paleologos bu felakete nihayet vermek için Anadolu’ya geçmiş, fakat Türklere karşı bir şeye muvaffak olamamıştı”. Yazar Ahmet Refik, aynı kitabının 67. Sayfasında Orhan Bey ile Kantakuzinos arasındaki ilişkilere değinilmiş. Şu ifa...