Ana içeriğe atla

TÜRK YILDIZLARI VE “EREĞLİ’DE TAYYARE BAYRAMI”

 “Tayyare Cemiyeti Reisi, Rize Mebusu Fuat Bey, 30 Ağustos Tayyare Bayramı münasebetiyle görüşen bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur”.

“On yıl içinde milli havacılık için elli milyon lira teberru etmiş olan büyük Türk Milleti, bu sene de ORDUYA 26 tayyare hediye etmeğe muvaffak olmuştur”.

“30 Ağustosta Bafra-BARTIN-ZONGULDAK-KARADENİZ EREĞLİ-Akdağmadeni-Ayancık-Bolvadin-Çarşamba-Orhangazi- Kadıköy (İstanbul)- Kartal-Beykoz-Alpullu TAYYARELERİNE ad konacak ve yurdun her yanında şenlikler yapılacaktır”.

***

Yukarıda iktibas ettiğimiz 1934 yılına ait bir gazete haberine göre, 1934 yılında 26 Tayyare-Uçak alınmış ve bu uçaklara yerleşim yerlerimizin adları verilmiştir. Bu ad verilen kentler içinde EREĞLİ-ZONGULDAK-BARTIN da bulunmaktadır.

***

TÜRK YILDIZLARI  EREĞLİ''DE:
Türk Yıldızları resmi web sitesinde bulunan, 28.05.2016’da Kdz Ereğli’de “TSK ve Havacılık Tanıtım Faaliyeti ile Kültür ve Sanat Şenliği kapsamında hava gösterisi icra edilecektir” ifadelerden de anlaşılacağı üzere, EREĞLİ büyük bir hava gösterisine hazırlanmaktadır.

***

Bu gösteriler, 28 Mayıs 2016’da Kdz Ereğli Belediyesince düzenlenen OSMANLI ÇİLEĞİ KÜLTÜR SANAT ŞENLİĞİ etkinlikleri çerçevesinde gerçekleşecektir.

Bu yazımızda dikkat çekmek istediğimiz nokta; 1934’te TSK’ya alınan yeni uçaklara isim verilirken; EREĞLİ-ZONGULDAK-BARTIN gibi kentlerimizin de adlarının verilerek, bu kentlerimizin TSK’daki manevi önemini hatırlatmak idi.



26.5.2016 15:05:48


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KDZ EREĞLİ ŞEHİT VE GAZİLERİMİZ

  ŞEHİTLERİMİZ: Şehitlerimizin adı,rütbesi, şehit düştüğü yer ve tarihi, mezarının bulunduğu yer, ailesinin adresi aşağıdadır: *HÜSEYİN BIRAK -J.Er -Diyarbakır-Adıyaman-Şanlıurfa Yol kavşağı13/07/1993- Balı Köyü- * Halis ÇINAR-Komiser- Diyarbakır-Adıyaman-Şanlıurfa Yol kavşağı-13/07/1993- Kemer Mezarlığı- Gülüç * Asım ÇÖMETEN-P.Er- Kulp İlçesi-12/04/1994- Işıklı Köyü- Işıklı Köyü * Murat DEMİR-J.Uzm. Onbaşı- Bingöl İli Genç İlçesi-25/04/1994- Konuralp Şehitliği- Gülüç * Kudret ÖZCAN-Shh. Er.- Kars – Kağızman-14/07/1994- Şehir Mezarlığı-Kepez Mah. * Pürhan ÖZBAKIR-P.Er.- Şehir Mezarlığı-Akarca Mah. * Metin KÖKSAL-J.Astğm.- Tunceli-07/05/1996-Trabzon-Bağlık Mah. * Engin ÖZCAN-P.Er.- Hakkari ili Oltuca İlçesi Kızıltepe Mevkii-24/08/1996- Hacıosmanlar Köyü * Cafer HIRÇIN-P.Er- Eruh-Siirt-30/04/1997- Alacabük Köyü * Ömer İNCE-J.Er- Eruh-Siirt-30/04/1997- Armutcuk Belediye Mezarlığı-Kandilli * Kenan YILDIZHAN-J.Er- Şırnak – BeytüşşebapKontik Tepe-16/10/2000- Aydın Köyü Kabakoz Mahallesi ...

İSTANBUL VE EREĞLİ’DE YEDİ TEPE

  İstanbul’da olduğu gibi Ereğli’de de yedi tepe olduğu belirtilir. İstanbul’daki tepelerin adı şunlardır: Topkapı Sarayı Tepesi - Çemberlitaş Tepesi - Beyazıt Tepesi - Fatih Tepesi -Yavuz Selim Tepesi - Edirne Kapı Tepesi - Koca Mustafa Paşa Tepesi… Ereğli’deki tepe adları şunlardır: Kuzeybatıda (Çeş)Keştepe (Keşif Tepesi) ve Maltepe, kuzeyde Kaletepe (Heraklea Tepesi), kuzeydoğuda Örencik ve Hacı Hasan Tepesi, doğuda Göztepe (Gözetleme Tepesi) ve Elma Tepe olmak üzere yedi tepeyle çevrilidir. Ereğli halkı dilinde bu tepelerin adı şu isimlerle zikredilir: Aktaş Tepe-Göz Tepe-Kale Tepe-Keş Tepe-Elma Tepe-Doruk Tepe-Gök Tepe.. *** Ereğli’de bulunduğu belirtilen bu yedi tepenin adeta İstanbul’u andırdığı belirtilir. Hatta kaynaklardaki ifadelere göre; Fatih Sultan Mehmet döneminde (İstanbul’un fethine hazırlık için) inşa edilen Rumeli Hisarı için, Ereğli kasabasından taş ve kireç sevk edilmiş olduğu da belirtilir.   Yazar İsmail Hakkı Uzunçarşılı’nın eserinde “İstanbul’a kereste...

OSMANOĞULLARI KURULUŞ VE EREĞLİ

  Ahmet Refik’in b u kitabında yazar, 14. asrın ilk yarısındaki Anadolu’daki durumu, Selçuk oğullarının ve Bizans İmparatorluğunun mücadelelerini anlatmaya çalışır. Kitabın 11. Sayfasında: “O tarihlerde İmparatorluğun Karadeniz tarafındaki hududu Sakarya’ya varıyordu. Oradan ötesini, Kastamonu taraflarını Candar oğulları – Sinop’u Pervane oğulları idare ediyorlardı. Amasra ile EREĞLİ, imparatorluk idaresinde idi. Fakat Bizans memurları ile askerleri oralara ancak Karadeniz’den gemi ile gidebilirlerdi. Karayolları kamilen Türklerin elinde idi. Bizans’ın serhat nöbetçileri Sakarya sahillerini beklerlerdi. Sahil boyunca kulelerle ahşap barakalar yapılmıştı. Bu durumla beraber, Türkler Bizans arazisine hücum için gene yol bulurlardı. Hatta imparator Mihael Paleologos bu felakete nihayet vermek için Anadolu’ya geçmiş, fakat Türklere karşı bir şeye muvaffak olamamıştı”. Yazar Ahmet Refik, aynı kitabının 67. Sayfasında Orhan Bey ile Kantakuzinos arasındaki ilişkilere değinilmiş. Şu ifa...