Ana içeriğe atla

1500’LÜ YILLARDAKİ KÖYLERİMİZ

1530 YILINA DAİR, BOLU SANCAĞINI GÖSTERİR HARİTADA EREĞLİ CİVARINDA ŞU YERLEŞİM YERİ ADLARI VERİLİR:

KEPEZ - KÜP DAĞI- ÇATALÇAM-

ÇÖLMEKÇİ-GEÇMİŞ-

AYDIN-AYDINLAR ÇAYI-AKÇAKİLİSE

ALAPLI CİVARINDA: BÖLÜCEK-KAYMAZ-DEMİRCİLER-AKÇA KOCA DAĞI

SOĞANLI YÖRÜK:  Prof. Dr. Kenan Ziya Taş’ın (Ankara Ünv. Sos. Bil. Enst. Tarih Anabilim Dalı)  “TAPU TAHRİRDEFTERLERİNE GÖRE, 16.YY’DA BOLU SANCAĞI” adını taşıyan Doktora tezinde Ereğli ve yöresinde bulunan bazı yapılar hakkında bilgiler bulabilmekteyiz. Bu bilgilerden biri, SOĞANLI YÖRÜK Köyümüz üzerinedir:

Ereğli yöresinde bulunan nüfusun kimlerden oluştuğunu açıklamaya çalışan ilgili tez çalışmasının 94.sayfasında “Konar Göçer Teşekküller” başlığı altında tahminen günümüzdeki Soğanlı Yörük Köyünden bahsetmiştir ki şu ibareler bulunmaktadır:

“Cemaat-ı Yörükân-ı Horasanlu:
Diğer adı da Soğanlı cemaatidir. Ereğli Nahiyesinde kışlarlardı. 1519 tahririnde (sayım-yazım) 89 hane, 11 mücerred, 7 nîmçift mutasarrıfı, 1 ehl-i ilm ve 2 muhassıl, 1 amâ, 1 mecnun;   1569 tahririnde 150 hane kayıtlı nüfusu vardı” denilmektedir.

YUSUF HALAÇOĞLU''NUN ESERİNDE EREĞLİ
Yazar Halaçoğlu’nun “Anadolu’da Aşiretler Cemaatler Oymaklar (1453-1650)” adlı eserinde, Ereğli’de yerleşimi bulunan  “Cemaatler”  hakkında şu belgeleri kaynak olarak belirttiğini görebilmekteyiz:

-Kayı Kaymaz Cemaati: KAYI BOYU- BOA-TD-NO 51-SYF 86-  Sene 1515-16

-Kaymaz Cemaati:       KAYI BOYU-  BOA-TD-NO 51-SYF 107-  Sene 1515-16

-Horasanlu Yörükleri Cemaati: KAYI BOYU-  BOA-TD- NO 51- SYF 316- Sene 1515-16                          

*Bu Yörükler “kışlak”tır..

-Aksungurlu Cemaati: KAYI BOYU-BOA-NO 51-SYF 103&110-Sene 1515-16
Hicri: 921 senesi

EREĞLİ’DE “ESHAPLAR” KÖYÜ

İslam Peygamberi Hz Muhammed''in yakınındaki Müslümanlara "eshap" “sahabe” denirdi.
Bu sahabelerden bir kaçının, Ereğli’de adı belirtilen bu köyde (ya da civarında) “konakladıkları rivayet edilegeldiğinden” olsa gerek, köyün adı bu şekilde verildiği rivayet edilir..
Köyün günümüzdeki adı, IŞIKLI olarak değişmiştir.

IŞIKLI (ESHAPLAR) MEZARLIĞINDA, TARİHİ BİR TAŞ

Merhum Mustafa Efendi
Ruhuna El Fatiha
1147 Hicri-(M.1731)

Bu mezar taşını 2013’te köyde yaptığımız bir incelemede tespit etmiştik, şu an yerinde duruyor mudur bilmiyorum. Ama köylerimizdeki bu taşlar, adeta tapu kayıtlarımız gibidir. Korunmalı ve sahip çıkılmalıdır.

KAYNAK: ORHAN GAZİ VE BİR FETİH



31.3.2015 16:19:32

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KDZ EREĞLİ ŞEHİT VE GAZİLERİMİZ

  ŞEHİTLERİMİZ: Şehitlerimizin adı,rütbesi, şehit düştüğü yer ve tarihi, mezarının bulunduğu yer, ailesinin adresi aşağıdadır: *HÜSEYİN BIRAK -J.Er -Diyarbakır-Adıyaman-Şanlıurfa Yol kavşağı13/07/1993- Balı Köyü- * Halis ÇINAR-Komiser- Diyarbakır-Adıyaman-Şanlıurfa Yol kavşağı-13/07/1993- Kemer Mezarlığı- Gülüç * Asım ÇÖMETEN-P.Er- Kulp İlçesi-12/04/1994- Işıklı Köyü- Işıklı Köyü * Murat DEMİR-J.Uzm. Onbaşı- Bingöl İli Genç İlçesi-25/04/1994- Konuralp Şehitliği- Gülüç * Kudret ÖZCAN-Shh. Er.- Kars – Kağızman-14/07/1994- Şehir Mezarlığı-Kepez Mah. * Pürhan ÖZBAKIR-P.Er.- Şehir Mezarlığı-Akarca Mah. * Metin KÖKSAL-J.Astğm.- Tunceli-07/05/1996-Trabzon-Bağlık Mah. * Engin ÖZCAN-P.Er.- Hakkari ili Oltuca İlçesi Kızıltepe Mevkii-24/08/1996- Hacıosmanlar Köyü * Cafer HIRÇIN-P.Er- Eruh-Siirt-30/04/1997- Alacabük Köyü * Ömer İNCE-J.Er- Eruh-Siirt-30/04/1997- Armutcuk Belediye Mezarlığı-Kandilli * Kenan YILDIZHAN-J.Er- Şırnak – BeytüşşebapKontik Tepe-16/10/2000- Aydın Köyü Kabakoz Mahallesi ...

İSTANBUL VE EREĞLİ’DE YEDİ TEPE

  İstanbul’da olduğu gibi Ereğli’de de yedi tepe olduğu belirtilir. İstanbul’daki tepelerin adı şunlardır: Topkapı Sarayı Tepesi - Çemberlitaş Tepesi - Beyazıt Tepesi - Fatih Tepesi -Yavuz Selim Tepesi - Edirne Kapı Tepesi - Koca Mustafa Paşa Tepesi… Ereğli’deki tepe adları şunlardır: Kuzeybatıda (Çeş)Keştepe (Keşif Tepesi) ve Maltepe, kuzeyde Kaletepe (Heraklea Tepesi), kuzeydoğuda Örencik ve Hacı Hasan Tepesi, doğuda Göztepe (Gözetleme Tepesi) ve Elma Tepe olmak üzere yedi tepeyle çevrilidir. Ereğli halkı dilinde bu tepelerin adı şu isimlerle zikredilir: Aktaş Tepe-Göz Tepe-Kale Tepe-Keş Tepe-Elma Tepe-Doruk Tepe-Gök Tepe.. *** Ereğli’de bulunduğu belirtilen bu yedi tepenin adeta İstanbul’u andırdığı belirtilir. Hatta kaynaklardaki ifadelere göre; Fatih Sultan Mehmet döneminde (İstanbul’un fethine hazırlık için) inşa edilen Rumeli Hisarı için, Ereğli kasabasından taş ve kireç sevk edilmiş olduğu da belirtilir.   Yazar İsmail Hakkı Uzunçarşılı’nın eserinde “İstanbul’a kereste...

OSMANOĞULLARI KURULUŞ VE EREĞLİ

  Ahmet Refik’in b u kitabında yazar, 14. asrın ilk yarısındaki Anadolu’daki durumu, Selçuk oğullarının ve Bizans İmparatorluğunun mücadelelerini anlatmaya çalışır. Kitabın 11. Sayfasında: “O tarihlerde İmparatorluğun Karadeniz tarafındaki hududu Sakarya’ya varıyordu. Oradan ötesini, Kastamonu taraflarını Candar oğulları – Sinop’u Pervane oğulları idare ediyorlardı. Amasra ile EREĞLİ, imparatorluk idaresinde idi. Fakat Bizans memurları ile askerleri oralara ancak Karadeniz’den gemi ile gidebilirlerdi. Karayolları kamilen Türklerin elinde idi. Bizans’ın serhat nöbetçileri Sakarya sahillerini beklerlerdi. Sahil boyunca kulelerle ahşap barakalar yapılmıştı. Bu durumla beraber, Türkler Bizans arazisine hücum için gene yol bulurlardı. Hatta imparator Mihael Paleologos bu felakete nihayet vermek için Anadolu’ya geçmiş, fakat Türklere karşı bir şeye muvaffak olamamıştı”. Yazar Ahmet Refik, aynı kitabının 67. Sayfasında Orhan Bey ile Kantakuzinos arasındaki ilişkilere değinilmiş. Şu ifa...