Ana içeriğe atla

“TÜRKLERİ EREĞLİ’YE İLK ÇIKARAN: SÜLEYMAN PAŞA”-3

 “…Türkleri Ereğli’ye ilk çıkaran Osman oğlu Orhan Gazi’nin yiğit evladı: Süleyman Paşa…”

EREĞLİ’DE SULTAN SÜLEYMAN (KİLİSE CAMİİ) CAMİİ

"Kdz Ereğlisi Tarihi" adlı kitabında Tahsin Aygün şu ifadeleri yazar: "Sultan Orhan Camii (Ayasofya Kilisesi)''nde zarif sütunlar ve kapısında TRİYANUS''a ait bir kitabe mevcuttur."
"Süleymanlar Camii (T.Akkaya-Çelikel Camii) olarak kullanılan kilisenin duvarlarında badanalar döküldükçe HAVARİYYUN''a ait tasvirler meydana çıkmaktadır. Bu durum tasvirperestliğin Ereğli''de de tesirini göstermiş olması bakımından önemlidir"

EREĞLİ’DE TARİHİ CAMİLER:
1500''lü yıllarda Ereğli''de bulunan Camilerimizi, "ORHAN GAZİ VE BİR FETİH" adlı kitabımızın 202.sayfasında belirtmiş idik. Aşağıdaki bilgi ve belgeleri hazırlamış olduğu doktora tezinde paylaşan Kenan Ziya Taş hocamıza da akademik katkıları nedeniyle teşekkür ediyor ve Ereğli’deki tarihi camilerimiz hakkındaki bilgi ve belgeleri iktibas ediyoruz:

1-*Ereğli Cami-i Şerifi: Nefs-i Ereğli’dedir(içinde). Vakıfları arasında 1676 akça nakit para ile bir çok çiftlik ve tarla bulunmaktadır. (Kaynak: KK TD 547, v 208a-209b.)

ORJİNAL BELGEDEKİ İFADE: KK. TD. 547 v 208-209: Karye-i Ereğli''de Halil ve Yazıcı oğlu Durmuş''un tuttuğu çiftlik ve Kethüda İlyas''ın tuttuğu çiftlik vakfiyet üzere mutasarrıf ola gelmiş Ereğli Camii hatip ve imam olanlara meşruttur deyu mukayyettir defter-i atik-i haliya Hatip Osman ve İmam Mehmed olduğu.

2-*Orhan Bey Camii: Ereğli’deki bu camii Orhan Bey yaptırmış, camiin kayyımlığına yevmi iki akça, mum bahasına bir akça olmak üzere toplam 1117 akçalık bir gelir kasabanın iskelesinin gelirlerinden vakfedilmiştir. (Kaynak: KK TD 547, v.214a.)

Günümüzde bu caminin adı ORHAN GAZİ CAMİİ’dir. Her ne kadar ORTA CAMİ denilse de bu ad, halkın terennümündeki karşılığıdır ve tarihi bir anlam ifade etmemektedir. Fakat dikkat çekilmesi gereken  husus, Ayasofya Kilisesi olan eski adından bahsedilmemesi ve Caminin bizzat ORHAN GAZİ tarafından yapılmış olduğunun belirtilmesidir.

3-*Kilise Camii: Bendereğli Nahiyesindedir. Müezzinine yevmi üç akça vazife verilmiştir. (Kaynak: KK TD 547, v 214a.)

Bu cami; Osmanlı döneminde SULTAN SÜLEYMAN CAMİİ, 1952 sonrasında da ÇELİKEL CAMİİ adları ile bilinmektedir.

ARŞİV BELGESİ: Tarih :29/R /1071 (Hicrî) Miladi-1655  Dosya No :3 Gömlek No :317   Fon Kodu :İE.EV..
Benderekli''de vaki Sultan Süleyman? -nam-ı diğer Kilise Camii imameti hakında Benderekli Kadısı Mevlana Ömer tarafından verilen hüccet-i zahriye. g.tt

Osmanlı Arşiv Belgelerinden de tespit ettiğimiz bir bilgi de o ki, bu caminin Sultan Süleyman Camii adının yanında “Kilise Camii” adıyla da zikredildiğini gördük. Bu cami, çeşitli onarımlarla 1950''ye kadar ayakta kalabilmiş ve sonrasında Ereğlili bir hayırsever olan Mehmet Çelikel''in maddi desteğiyle günümüzdeki haline getirilmiştir.


16.1.2015 10:13:23





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KDZ EREĞLİ ŞEHİT VE GAZİLERİMİZ

  ŞEHİTLERİMİZ: Şehitlerimizin adı,rütbesi, şehit düştüğü yer ve tarihi, mezarının bulunduğu yer, ailesinin adresi aşağıdadır: *HÜSEYİN BIRAK -J.Er -Diyarbakır-Adıyaman-Şanlıurfa Yol kavşağı13/07/1993- Balı Köyü- * Halis ÇINAR-Komiser- Diyarbakır-Adıyaman-Şanlıurfa Yol kavşağı-13/07/1993- Kemer Mezarlığı- Gülüç * Asım ÇÖMETEN-P.Er- Kulp İlçesi-12/04/1994- Işıklı Köyü- Işıklı Köyü * Murat DEMİR-J.Uzm. Onbaşı- Bingöl İli Genç İlçesi-25/04/1994- Konuralp Şehitliği- Gülüç * Kudret ÖZCAN-Shh. Er.- Kars – Kağızman-14/07/1994- Şehir Mezarlığı-Kepez Mah. * Pürhan ÖZBAKIR-P.Er.- Şehir Mezarlığı-Akarca Mah. * Metin KÖKSAL-J.Astğm.- Tunceli-07/05/1996-Trabzon-Bağlık Mah. * Engin ÖZCAN-P.Er.- Hakkari ili Oltuca İlçesi Kızıltepe Mevkii-24/08/1996- Hacıosmanlar Köyü * Cafer HIRÇIN-P.Er- Eruh-Siirt-30/04/1997- Alacabük Köyü * Ömer İNCE-J.Er- Eruh-Siirt-30/04/1997- Armutcuk Belediye Mezarlığı-Kandilli * Kenan YILDIZHAN-J.Er- Şırnak – BeytüşşebapKontik Tepe-16/10/2000- Aydın Köyü Kabakoz Mahallesi ...

İSTANBUL VE EREĞLİ’DE YEDİ TEPE

  İstanbul’da olduğu gibi Ereğli’de de yedi tepe olduğu belirtilir. İstanbul’daki tepelerin adı şunlardır: Topkapı Sarayı Tepesi - Çemberlitaş Tepesi - Beyazıt Tepesi - Fatih Tepesi -Yavuz Selim Tepesi - Edirne Kapı Tepesi - Koca Mustafa Paşa Tepesi… Ereğli’deki tepe adları şunlardır: Kuzeybatıda (Çeş)Keştepe (Keşif Tepesi) ve Maltepe, kuzeyde Kaletepe (Heraklea Tepesi), kuzeydoğuda Örencik ve Hacı Hasan Tepesi, doğuda Göztepe (Gözetleme Tepesi) ve Elma Tepe olmak üzere yedi tepeyle çevrilidir. Ereğli halkı dilinde bu tepelerin adı şu isimlerle zikredilir: Aktaş Tepe-Göz Tepe-Kale Tepe-Keş Tepe-Elma Tepe-Doruk Tepe-Gök Tepe.. *** Ereğli’de bulunduğu belirtilen bu yedi tepenin adeta İstanbul’u andırdığı belirtilir. Hatta kaynaklardaki ifadelere göre; Fatih Sultan Mehmet döneminde (İstanbul’un fethine hazırlık için) inşa edilen Rumeli Hisarı için, Ereğli kasabasından taş ve kireç sevk edilmiş olduğu da belirtilir.   Yazar İsmail Hakkı Uzunçarşılı’nın eserinde “İstanbul’a kereste...

OSMANOĞULLARI KURULUŞ VE EREĞLİ

  Ahmet Refik’in b u kitabında yazar, 14. asrın ilk yarısındaki Anadolu’daki durumu, Selçuk oğullarının ve Bizans İmparatorluğunun mücadelelerini anlatmaya çalışır. Kitabın 11. Sayfasında: “O tarihlerde İmparatorluğun Karadeniz tarafındaki hududu Sakarya’ya varıyordu. Oradan ötesini, Kastamonu taraflarını Candar oğulları – Sinop’u Pervane oğulları idare ediyorlardı. Amasra ile EREĞLİ, imparatorluk idaresinde idi. Fakat Bizans memurları ile askerleri oralara ancak Karadeniz’den gemi ile gidebilirlerdi. Karayolları kamilen Türklerin elinde idi. Bizans’ın serhat nöbetçileri Sakarya sahillerini beklerlerdi. Sahil boyunca kulelerle ahşap barakalar yapılmıştı. Bu durumla beraber, Türkler Bizans arazisine hücum için gene yol bulurlardı. Hatta imparator Mihael Paleologos bu felakete nihayet vermek için Anadolu’ya geçmiş, fakat Türklere karşı bir şeye muvaffak olamamıştı”. Yazar Ahmet Refik, aynı kitabının 67. Sayfasında Orhan Bey ile Kantakuzinos arasındaki ilişkilere değinilmiş. Şu ifa...