Ana içeriğe atla

GAZİ “ATATÜRK” EREĞLİ’DE

 Atatürk’ün Zonguldak’a geldiği konusu kayıtlarda bulunabilen bir gerçektir. Fakat Ereğli’ye geldiği hususu üzerinde çeşitli rivayetler dile getirilmektedir. Fakat bu haberimizde o rivayetlere değil bir gazete haberine değineceğiz. Bu haber, 27.08.1931 tarihli Cumhuriyet Gazetesi haberi..

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK 26.08.1931’de ERTUĞRUL YATI ile geldiği Zonguldak’ta, Milletvekilleri ve Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Celal Bayar ile beraber Zonguldak’ta çeşitli açılış ve ziyaretler gerçekleştirmişlerdir. Yine Atatürk, beraberinde olan Milletvekilleri ile Zonguldak’ta maden ocaklarını da gezmiştir.

ATATÜRK YÖREMİZE SAVARONA İLE Mİ GELDİ?
Atatürk’ün Savarona yatı ile Ereğli’ye geldiği belirtilir. Oysa Savarona yatının Türkiye Cumhuriyeti hükümetince alındığı tarih 1938’dir. Yani Atatürk’ün uzun süre rahatsızlıkları ile boğuştuğu ve vefat ettiği tarihtir 1938.. Savarona’ya Türk bayrağının Mart 1938’de Southampton’da çekildiği de belirtilmektedir.
Bu bilgilerden hareketle, Atatürk’ün Ereğli’ye geldiği belirtilen “yat”ın Savarona değil, Ertuğrul yatı olduğu görülebilecektir. Aşağıdaki fotoğrafta Atatürk ve manevi kızı Ülkü Adatepe 1936 yılında Ertuğrul yatında görülmektedir. Ülkü Adatepe’nin de birkaç yıl önce Ereğli’ye bir ziyaret gerçekleştirdiği ve geçen yıl geçirdiği trafik kazası sonrasında vefat ettiği bilinmektedir.

ATATÜRK EREĞLİ LİMANINDA
ATATÜRK; Ereğli limanında, motor ve sandallarla denizin açıklarına kadar gelen bir kısım Ereğlilinin ve deniz sporcularının tezahüratlarıyla karşılanmıştır. Fakat Atatürk’ün, Zonguldak halkının bir gece Zonguldak’ta misafir kalması talebini ‘İstanbul’daki işlerinin yoğunluğu nedeniyle dönmesi gerektiği’ beyanından da anlaşılacağı üzere, yolu üzerinde olan ‘EREĞLİ’ye de uğramış olmasına rağmen’ karaya çıkmayıp, bir süre Ereğli’yi seyredip yoluna devam etmiştir.
“Reisicumhur Hazretleri, Zonguldak’tan sonra Ereğli Limanına da uğramışlar, motor ve sandallarla açıklara kadar gelen halk grupları ve deniz sporcuları tarafından tezahüratlarla karşılanmışlardır.”

ATATÜRK ZONGULDAK’TA NE DEDİ?
26 Ağustos 1931 tarihinde, Gazi Mustafa Kemal “Atatürk” şu ifadeleri kullandı:
“Zonguldak’ın derin toprakları altındaki maden serveti ne kadar kıymetli ise bizim nazarımızda Zonguldak da o kadar çok kıymetli bir vilayetimizdir. Samimi hislerinize teşekkür ederim”
“Zonguldak’ın derin toprakları altında, bütün Türkiye’yi ihya edecek bir servet yatıyor. Bu ziyaretten ve aldığım bilgiden çok memnun oldum”

     

 

 



19.1.2015 17:37:46

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KDZ EREĞLİ ŞEHİT VE GAZİLERİMİZ

  ŞEHİTLERİMİZ: Şehitlerimizin adı,rütbesi, şehit düştüğü yer ve tarihi, mezarının bulunduğu yer, ailesinin adresi aşağıdadır: *HÜSEYİN BIRAK -J.Er -Diyarbakır-Adıyaman-Şanlıurfa Yol kavşağı13/07/1993- Balı Köyü- * Halis ÇINAR-Komiser- Diyarbakır-Adıyaman-Şanlıurfa Yol kavşağı-13/07/1993- Kemer Mezarlığı- Gülüç * Asım ÇÖMETEN-P.Er- Kulp İlçesi-12/04/1994- Işıklı Köyü- Işıklı Köyü * Murat DEMİR-J.Uzm. Onbaşı- Bingöl İli Genç İlçesi-25/04/1994- Konuralp Şehitliği- Gülüç * Kudret ÖZCAN-Shh. Er.- Kars – Kağızman-14/07/1994- Şehir Mezarlığı-Kepez Mah. * Pürhan ÖZBAKIR-P.Er.- Şehir Mezarlığı-Akarca Mah. * Metin KÖKSAL-J.Astğm.- Tunceli-07/05/1996-Trabzon-Bağlık Mah. * Engin ÖZCAN-P.Er.- Hakkari ili Oltuca İlçesi Kızıltepe Mevkii-24/08/1996- Hacıosmanlar Köyü * Cafer HIRÇIN-P.Er- Eruh-Siirt-30/04/1997- Alacabük Köyü * Ömer İNCE-J.Er- Eruh-Siirt-30/04/1997- Armutcuk Belediye Mezarlığı-Kandilli * Kenan YILDIZHAN-J.Er- Şırnak – BeytüşşebapKontik Tepe-16/10/2000- Aydın Köyü Kabakoz Mahallesi ...

İSTANBUL VE EREĞLİ’DE YEDİ TEPE

  İstanbul’da olduğu gibi Ereğli’de de yedi tepe olduğu belirtilir. İstanbul’daki tepelerin adı şunlardır: Topkapı Sarayı Tepesi - Çemberlitaş Tepesi - Beyazıt Tepesi - Fatih Tepesi -Yavuz Selim Tepesi - Edirne Kapı Tepesi - Koca Mustafa Paşa Tepesi… Ereğli’deki tepe adları şunlardır: Kuzeybatıda (Çeş)Keştepe (Keşif Tepesi) ve Maltepe, kuzeyde Kaletepe (Heraklea Tepesi), kuzeydoğuda Örencik ve Hacı Hasan Tepesi, doğuda Göztepe (Gözetleme Tepesi) ve Elma Tepe olmak üzere yedi tepeyle çevrilidir. Ereğli halkı dilinde bu tepelerin adı şu isimlerle zikredilir: Aktaş Tepe-Göz Tepe-Kale Tepe-Keş Tepe-Elma Tepe-Doruk Tepe-Gök Tepe.. *** Ereğli’de bulunduğu belirtilen bu yedi tepenin adeta İstanbul’u andırdığı belirtilir. Hatta kaynaklardaki ifadelere göre; Fatih Sultan Mehmet döneminde (İstanbul’un fethine hazırlık için) inşa edilen Rumeli Hisarı için, Ereğli kasabasından taş ve kireç sevk edilmiş olduğu da belirtilir.   Yazar İsmail Hakkı Uzunçarşılı’nın eserinde “İstanbul’a kereste...

OSMANOĞULLARI KURULUŞ VE EREĞLİ

  Ahmet Refik’in b u kitabında yazar, 14. asrın ilk yarısındaki Anadolu’daki durumu, Selçuk oğullarının ve Bizans İmparatorluğunun mücadelelerini anlatmaya çalışır. Kitabın 11. Sayfasında: “O tarihlerde İmparatorluğun Karadeniz tarafındaki hududu Sakarya’ya varıyordu. Oradan ötesini, Kastamonu taraflarını Candar oğulları – Sinop’u Pervane oğulları idare ediyorlardı. Amasra ile EREĞLİ, imparatorluk idaresinde idi. Fakat Bizans memurları ile askerleri oralara ancak Karadeniz’den gemi ile gidebilirlerdi. Karayolları kamilen Türklerin elinde idi. Bizans’ın serhat nöbetçileri Sakarya sahillerini beklerlerdi. Sahil boyunca kulelerle ahşap barakalar yapılmıştı. Bu durumla beraber, Türkler Bizans arazisine hücum için gene yol bulurlardı. Hatta imparator Mihael Paleologos bu felakete nihayet vermek için Anadolu’ya geçmiş, fakat Türklere karşı bir şeye muvaffak olamamıştı”. Yazar Ahmet Refik, aynı kitabının 67. Sayfasında Orhan Bey ile Kantakuzinos arasındaki ilişkilere değinilmiş. Şu ifa...