EREĞLİ’YE YAPILACAK OLAN CAMİNİN ADI
“SEYYİD NASRULLAH EFENDİ CAMİİ” OLMALI
Ereğli’de uzun süre tartışılan bir konuydu yeni cami inşası. Kimisi yeni bir camiye ihtiyaç ve gerek yok dedi, kimi mevcut inşaat yerini doğru bulmadı.
Bu yazıda bizim konumuz yeni caminin adı.
2014’te Süleymanlar Mahallesinde yeni bir cami inşaatına başlandı. Bu caminin adı da Seyyit Nasrullah Efendi olarak belirlendi.
Peki Ereğli’deki Sultan Süleyman Camii ne oldu… Maalesef bu cami adını Ereğlililer bilmiyor. Hatta böyle bir camimizin olmadığı bile iddia ediliyor.
Bu konudaki yazımızın incelenmesini öneririz: http://www.ereglihakimiyet.com/yazarlar.asp?id=1755
Şu ifadeler Yazar Osman SÜMER’in (TTOK BELLETENİ-Aralık 1950): “SÜLEYMAN CAMİİ: Yukarı Camii; bir adı da Süleyman Camiidir. Kiliseden müdevver olup, halen çok harap vaziyettedir. Tahminen AYASOFYA ile hem zamandır. Camiliğini gösteren sadece mihrabı ile harap minaresi ve ahşap son cemaat kısmıdır. Duvarların sıvaları tamamen dökülmüş olduğundan, altından kiliselik zamanına ait renkli tasvirler ve AZİZ RESİMLERİ MEYDANA ÇIKMIŞTIR”.
Bu camii, 1950’li yıllarda harabe bir haldeydi. Sultan Orhan Camii gibi Kiliseden dönüştürülmüş ve tarihi Osmanlı dönemi öncesine dayanmaktadır.
İşte bu camide, (1950’lerde harabe halinde iken), ilçenin varlıklı ailelerinden olan Mehmet Çelikel tarafından büyük bir tadilat yapılmıştır. Fakat bu tadilat sonrasında olsa gerek, caminin adı Çelikel Camisi olarak günümüze kadar gelmiştir.
Günümüzde Ereğli’de Sultan Süleyman adı da Camii de yaşamamaktadır. Bilinmelidir ki Ereğli’nin fethi döneminden bu yana iki mahalle adı önemlidir. Biri Sultan Orhan Mahallesi diğeri Sultan Süleyman Mahallesi. Bunların günümüzdeki bozulan karşılıkları ORHANLAR ve SÜLEYMANLAR olmuştur.
Neyse..
Demek istediğimiz o ki, Süleymanlar Mahallesinde inşaatı devam eden caminin adının SULTAN SÜLEYMAN CAMİİ olarak verilmesidir. Ki bu tarihi bilgilerimizin de bu şekilde yok olmaktan kurtulması sağlanabilir.
Yine terminal alanında yeni yapılacak olan caminin de adı; Ereğli’nin Türk İslam toprağı olmasında katkısı olan ve bu katkıları Cihannüma gibi tarihi eserlerde bahsedilen Seyyid Nasrullah Efendi Camii olarak verilirse, tarihi değerlerimize kadirşinaslık örneği verilmiş olabilir. Kaldı ki bu zatın halk tabirindeki diğer karşılığı Hacı Baba’dır. Ereğli’de arşiv belgeleri ile sabittir ki Hacı Baba Tekkesi ve Hacı Baba Türbesi bulunmaktadır.
Sözün kısası: Süleymanlar Mahallesindeki yeni inşa edilen caminin adının SULTAN SÜLEYMAN CAMİİ, terminal alanına yapılacak olan caminin adının da SEYYİD NASRULLAH EFENDİ CAMİİ olarak verilmesi, tarihi değerlerimize vefanın bir gereği olsa gerektir.
14.yy’da Ereğli’nin Türk İslam kenti olmasında katkısı olduğu belirtilen kolonizatör dervişlerden biri olan Seyyid Nasrullah Efendi hakkında detaylı bilgi almak için bakınız: http://www.ereglihakimiyet.com/yazarlar.asp?id=1611
Bu konudaki düşüncelerimizin, yetkililer tarafından değerlendirilmesi yerinde olacaktır.
GERÇEK EREĞLİ: TEMEL ATILDI --Kdz.Ereğli’de, Süleymanlar Mahallesi Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından proje ve hazırlık
çalışmaları tamamlanan ve Doktorlar Sitesi’ndeki bir arazi üzerinde yapılacak Seyyit Nasrullah (Hacı Baba) Camisi’nin temeli 2011 yılından bu yana süren davanın lehte sonuçlanması sonucu düzenlenen törenle atıldı.
Zonguldak Valisi Ali Kaban, Ak Parti Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan, Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Ereğli Müftüsü Recai Albayrak, Erdemir eski genel Müdürü Kerim Dervişoğlu ve çok sayıda vatandaşın katıldığı törende Kuranı Kerim tilaveti ardından dernek başkanı Ahmet Meriçli, temel atma sürecine kadar caminin yapılması için sürdürülen çalışmaları anlattı.
“BİZLERE DESTEK OLDULAR”--Çalışmalara 2011 yılında başlamalarına rağmen imar ve ruhsat konusunda sıkıntılar yaşandığını ve İdare Mahkemesi’nde devam eden davanın Mart 2014’te tamamlandığını dile getirerek, “Bu tarihten sonra zaten hazır olan planımız çerçevesinde hazırlıklarımızı tamamladık ve bu gün temelimizi atıyoruz. Gerek mahkeme sürecinde gerekse sonrasında bir çok iş adamımız maddi ve manevi katkılarıyla bizlere destek oldu. Onlara ve özellikle bürokratik işlemleri aşmamızda verdikleri katkılardan dolayı Kaymakamımıza ve Sayın Valimize teşekkür ediyorum” dedi.
Meriçli, caminin 2,5 milyon liraya mal olacağını sözlerine ekledi.
İLK HARÇ DÖKÜLDÜ-Meriçli’nin konuşması ardından, projenin mimarı Haluk Okur caminin planı, bölümleri ve işlevleri hakkında bilgi vererek, “Caminin sadece bir ibadethane olmayacağını, ek bölümleriyle bir külliye olacağını ve Selçuklu mimarisinin özelliklerini yansıtacağını” söyledi. Ereğli Müftüsü Recai Albayrak’ın yaptığı konuşma ve duanın ardından kurban kesildi ve protokolün katılımıyla caminin temellerine ilk harç döküldü. GERÇEK EREĞLİ
21 Nisan 2014
Yorumlar
Yorum Gönder